Boja veša otkriva kakva ste ljubavnica! Za žene koje vole veš crvene boje često kažemo da su strastvene, ali o lepšem polu govore i druge boje donjeg rublja. Psiholog Karen Heler smatra da boje utiču na raspoloženje, ponašanje, na to kako nas drugi doživljavaju, ali otkriva i kakva je žena ljubavnica.

 

Foto: Picjumbo

Igrom bojama možete da “začiniti” seksualni život – kaže Karen Heler.

Žuti grudnjak nose žene koje su odane partneru i žude za nežnošću, a one koje preferiraju crveno ne gube vreme na romantične igrice, vole uzbuđenja i da isprobavaju nešto novo u spavaćoj sobi.

Dame koje rado nose veš ružičaste, svetloplave ili zelene boje zrače ljubavlju i optimizmom. Imaju detinjasti šarm, okolina ih doživljava kao neodoljive, vole da se zabavljaju i uvek su u potrazi na novim pustolovinama.

Ako uglavnom nosite grudnjak boje kože to znači da ste organizovana, prirodna, realna i opuštena osoba koja ništa ne krije.

Žene koje preferiraju beli veš nastoje da sačuvaju privatnost. To je boja nevinosti, strasti i tajni, ali rado ih nose i žene koje žele da istaknu prirodnu lepotu. Bela je karakteristična za smirene i ozbiljne žene, one koje brinu o partneru i ne plaše se sopstvenih emocija.

Crna ukazuje na skrivene emocije, govori o hrabroj i ambicioznoj ženi koja naginje klasičnom stilu i ne prati modne trendove. Želi partnera sa kojim može da ostvari dugu i ozbiljnu vezu, ali to ne znači da pristaje na monoton odnos.

 

Omiljena boja otkriva karakter

A da li ste primetili da određeni tipovi ljudi vole određene boje? To nije nimalo slučajno, jer boje itekako utiču na naš organizam i naše zdravlje.

Boja mnogo govori o karakteru

Samim tim, određene boje su na osnovu svojih karakteristika dobijale i određenu simboliku ili im se daju određene osobine:

Crvena boja znači zdravlje, vatru, toplotu, krv, strast, snagu volje, opstanak, bes, temperament, opasnost, uništenje. Ona stimuliše, uzbuđuje i iritira. Crvena boja daje osećaj moći, podiže nivo energije, podstiče na kretanje, momentalnu reakciju, strast. Svetlo na semaforu je crvene boje, kao i Crveni krst itd.

Narandžasta predstavlja sreću i radost, kombinujući fizičku energiju i mentalne sposobnosti. To je boja kreativnosti i sposobnosti adaptacije. Stvara osećaj zdravlja i dobrog raspoloženja. Narandžasta simboliše toplinu i prosperitet i utiče na samopoštovanje. Narandžasti zidovi u trpezariji povećavaju osećanje zajedništva u porodici, a narandžasta boja sunca na zalasku nas opušta.

Žuta je boja intelekta i opažanja. U davnim vremenima, ova boja je predstavljala simbol života i radosti. To je boja ličnosti i ega, govori o stavu prema samome sebi. Ona psihološki povoljno deluje u stanjima utučenosti i melanholije. Boja jasnog razmišljanja, objektivnosti, bistrine, samouverenosti i šarma. Poslovnim ljudima se preporučuje da nose žutu kravatu radi većeg samopouzdanja.

Zelena je boja ljubavi, napretka, mladosti, razvoja, neiskustva, plodnosti, nade, ravnoteže i novog života. To je i boja ljubomore, zavisti, sujeverja, ali i emocija. Ona umiruje i stišava. Nose je hirurzi da bi umirili pacijente. Takođe, stimuliše imunobiološki sistem i efikasna je protiv stresa, jer deluje umirujuće (npr. šetnja kroz zelena polja nas opušta itd.).

Plava boja psihološki deluje umirujuće više nego zelena boja. Pomaže kod meditacije i duhovne ekspanzije, jer opušta um. Plava je boja istine, odanosti, spokojstva i iskrenosti. To je boja viših mentalnih sposobnosti. Dovodi se u vezu sa sposobnošću samoizražavanja. To je boja smirenosti, utehe i pouzdanosti. Plava oznaka bolnice simboliše smirenost, strpljenje i zdravlje, dok plave uniforme ulivaju sigurnost i pouzdanost.

Indigoplava je boja discipline, organizacije, vere i efikasnosti. Takođe se smatra da pomaže u otklanjanju emotivnih stanja zavisnosti. Pobuđuje strahove, podstiče i inspiriše samoodgovornost. Simboliše organizovanost, skoncentrisanost i dužnost: npr. tamna, indigoplava poslovna odela, školske uniforme itd.

Ljubičasta je psihološki u vezi sa samospoznajom i duhovnošću. To je oduvek bila boja koja leči, jer podstiče spajanje ega i duha. Ljubičasta je snažna boja i ne treba je koristiti za kolor terapiju kod dece. Kao opuštajuća, spiritualna boja koristi se u crkvi, na sahranama, u salama za terapiju, staračkim domovima. Ona odvlači pažnju od svakodnevnih briga.