Bol u leđima možete rešiti pomoću samo jedne namirnice koju svi imaju u kući i koriste je svakodnevno!

 

graphicstock
graphicstock

Sedenje uz kompjuter ili TV, slabo kretanje i nedostatak fizičke aktivnosti prouzrokuju bol u leđima. Ovaj problem muči svaku treću osobu, a pogotovo u hladnim danima jer kičma ne voli zimu.

UNIVERZALNI LEK

Ako se prepoznajete i osećate svakodnevni bol, pogotovo u donjem delu leđa, probajte da ga rešite pomoću univerzalnog leka – belog luka. A recept je jednostavan!

Potrebno je da na ulju propržite desetak čenova belog luka, stavite ih u pamučnu krpu i potom oblog postavite na bolno mesto. Ostavite da odstoji najmanje tri sata, a terapiju ponavljajte nekoliko dana uzastopno.

Najbolji efekat se postiže ako uz to pijete i napitak od belog luka i mleka. Pravi se tako što se sitno izgnječe četiri čena i pomešaju sa 200 ml mleka, a potom se tečnost stavi na vatru dok ne proključa. Da bi se ukus luka što manje osećao, možete da dodate med.

pixabay.com
pixabay.com

SEDENJE UBRZAVA STARENJE

Još jedan razlog da se pozabavite svojom kičmom i pokrenete telo, a manje sedite, je otkriće američkih naučnika sa Univeziteta Kalifornija da previše sedenja ubrazava starenje ćelija. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu “American journal of epidemiology” je rezultat rada sa oko 1.500 učesnica starosti od 64 do 95 godina kod kojih je proces starenja praćen uz pomoć analize telomera odnosno zašitnih nastavaka koji se nalaze na krajevima hromozoma.

Rezultati su pokazali da su kod fizički neaktivnih žene ćelije u proseku osam godina starije od ćelija njihovih aktivnih vršnjakinja. Naučnici ove nalaze tumače kao potvrdu da životne navike ubrzavaju proces starenja, i savetuju starijim ljudima da se češće bave fizičkim aktivnostima.

Pripremila: S. G.