Koža ispod očiju je najnježnija i najtanja, pa se na njoj prvo pojavljuju znakovi umora. Iako je najbolje sredstvo protiv podočnjaka dovoljno sna, mogu pomoći i mali kućni lekovi.

 

ID-100116107
marin, FreeDigitalPhotos.net

KESICE ČAJA

Umivanje hladnom vodom je prva pomoć kod podočnjaka, a za bolje rešenje na oči stavite dve ohlađene kesice čaja i držite ih dvadeset minuta.

Za to su idealni zeleni i crni čaj jer sadrže tein koji smanjuje otoke, a biljni čajevi poput kamilice sadrže materije koje smiruju upalu i crvenilo.

JABUKA I KRASTAVAC

Jabuka je takođe odlično rešenje za natečene oči. Ohladite je u frižideru i stavite kriške preko očiju da odstoje deset minuta.

Tanin iz jabuka ima protivupalna svojstva i pomaže smanjenju otečenosti. Isto vredi i za krastavac. Hladne kriške krastavca držite na zatvorenim očima najmanje deset minuta.

BELANCE

Kao prirodni facelifting služi i belance. On se koristi kao maska za zatezanje kože jer sprečava nastajanje bora. U posudi izmutite nekoliko belanaca da se stvrdnu, četkicom nanesite smesu ispod očiju, ostavite nekoliko minuta pa isperite vodom. Koža će sigurno zablistati.

BADEMOVO ULJE

A ako se podočnjaci često pojavljuju, nabavite bademovo ulje i nežno ga nanosite oko očiju svakog jutra i večeri.

Podočnjaci nastaju usled zadržavanja tečnosti u telu, a s obzirom na to da je koža ispod očiju posebno tanka, svako zadržavanje tečnosti uzrokuje oticanje krvnih sudova ispod površine kože. Takva pojava se manifestuje na delu lica ispod očiju kao tamni trag ili kao obojeni podočnjaci.

Ubrzan način života, veliki broj obaveza i stres koji posao nameće, dovode do toga da se svako od nas ponekad oseća umorno, a da se to očitava i na našem licu. Tamni kolutovi ispod očiju, koji prikazuju taj umor na našem licu, posledica su ubrzanog i, često, nezdravog načina života.

Pripremila: Lidija Bratun