Ako ste konstantno pod stresom boven tretmani su pravo rešenje za vas! Specifičnim pokretima na telu, uz pomoć bovena, mozgu se šalje poruka, a onda on reaguje na način koji rezultira “čudesnim samoisceljivanjem”.

MIRJANA
Mirjana Mileusnić, boven terapeut, Foto: Privatna arhiva

Boven terapija se pokazala efikasnom u akutnim, hroničnim, neurološkim i psihosomatskim stanjima, poboljšava cirkulaciju, eliminiše toksine, a njoj mogu da budu podvrgnuti svi, od beba do sasvim starih osoba, sportisti, trudnice…

– Boven terapija je nežna i neinvazivna terapeutska tehnika. Može delovati na bilo koji disbalans koji postoji u našem organizmu, objašnjava za portal Zdrava i prava Mirjana Mileusnić, boven terapeut u Holističkom centru „ My harmony“.

RELAKSIRA ORGANIZAM

Prema njenim rečima boven je prvenstveno relaksaciona tehnika koja snažno deluje na popuštanje mišićne tenzije i emocionalnog stresa.

– Ona „resetuje“ nervni sistem i pomaže da se povrate mir i duboka relaksacija u celom telu, tako da to mogu biti i preventivni, relaksirajući tretmani.

Osobe koje dolaze na baven terapiju imaju različite probleme kao što su: stres, migrene, nesanica, hormonalni problemi i problemi začeća, emotivne traume i strahovi, sindrom hroničnog umora, alergije, bolovi u vratu, leđima…

– Kod svih navedenih indikacija , boven daje sjajne rezultate već nakon nekoliko terapija. Posle tretmana, klijenti su opušteni i relaksirani, često osećaju strujanje, trnjenje, treperenje ili imaju osećaj toplote u regiji izvedenih pokreta. Tokom tretmana klijent obično brzo zaspi i utone u stanje duboke relaksacije, što je znak da se telo oslobađa tenzije na veoma dubokom nivou – navodi Mirjana Mileusnić.

Relaxed woman lying on massage lounger in a wellness center
Boven terapija, GraphicStock

Boven tretman se sastoji od serije veoma nežnih, ali moćnih pokreta po svom dejstvu na naš organizam.

– Laganim pritiskom mišića, tetiva i fascija a zatim rolajućim pokretom preko tkiva, izaziva se širenje nervnog impulsa ne samo na mestu izvodjenja pokreta, već se ta informacija prenosi kroz celo telo, dovodeći ga u stanje duboke relaksacije, gde se pokreću fiziološki procesi koji dovode do smanjenja napetosti u telu. U zavisnosti od senzibilnosti klijenta, rezultati tretmana se mogu uočiti odmah nakon terapije što je individualno kod svakog klijenta. Broj tretmana zavisi od problema koji se tretira.

VRAĆA BALANS

Boven terapija se najčešće izvodi u ležećem položaju, a ponekad i u stojećem i sedećem položaju.

– Boven pokreti se izvode na goloj koži ili preko lagane odeće. Ti pokreti su nežni, izvode se najčešće palčevima i kažiprstom leve i desne ruke preko mekih tkiva, mišića, fascija i tetiva na tačno određenim mestima na telu. Nakon serije pokreta terapeut pravi pauzu od dva minuta, i daje klijentu vreme da se opusti, a organizmu da primi informacije. Pravljenje pauza je veoma važno jer je telu potrebno vreme da povrati svoj zdravi prirodni balans – kaže Mirjana Mileusnić.

Nakon tretmana unesite dovoljno tečnosti

Boven tretman u proseku traje između 45 i 60 minuta, ali u zavisnosti od trenutnog stanja organizma i problema, može trajati duže ili kraće. Pre i posle tretmana potrebno je dobro hidrirati organizam da bi terapija što bolje delovala i da bi se odstranili toksini iz organizma. Po završetku terapije savetuje se lagana šetnja i dovoljan unos tečnosti, najmanje 6-8 čaša dnevno, a preporučuje se i dijetalni režim ishrane.

Pripremila: Lidija Bratun