Veliki broj naučnih studija pokazuje da je brokoli idealno povrće za osobe sa dijabetesom tipa 2. Poslednja takva koja je dobila veliku pažnju javnosti govori upravo o uticaju na nivo šećera u krvi: prah koji sadrži koncentrisani ekstrakt brokolija snižava nivo šećera u krvi za 10 odsto.

 

Pexels

Naime, kod osoba koje su razvile dijabetes tipa 2, telo slabije reaguje na insulin koji kontroliše nivo šećera u krvi. A previše šećera u krvi može izazvati čitav niz zdravstvenih problema, od srčanih, preko slepila i problema sa bubrezima, pa na dalje.

No, šta je to tako specijalno u brokoliju? Klice brokolija, ali i pupoljci odrasle biljke koje uglavnom jedemo, sadrže sulforafan i on je, u prvom istraživanju rađenom na pacovima, efikasno smanjivao nivo šećera u krvi ovih životinja.

Zatim je u Švedskoj urađena studija na ljudima koja je pokazala, doduše na malom uzorku, da oboleli od dijabetesa koji su uzimali sulforafan, nisu morali da piju lekove.

Vođa ovog istraživanja, Anders Rosengren sa Unverziteta u Geteborgu je pojasnio: koncentracija sulforafana koju su dobijali oko 100 puta je veća od one koju bi uneli jedući brokoli za ručak. “To je kao kad bi pojeli 5 kilograma brokolija dnevno”. Pomenuto smanjenje nivoa glukoze u krvi za 10 odsto ne zvuči preveliko, ali naučnici su oduševljeni jer je to sasvim dovoljno da se izbegnu sve one komplikacije sa srcem, bubrezima i vidom.

Pomenuti sulforafan je, slažu se istraživači, jedno od najsnažnijih antikancerogenih jedinjenja koje se mogu naći u hrani.

“On povećava proizvodnju enzima u jetri koji uništavaju hemikalije–izazivače raka”, objašnjava Elizabet Džefri sa Univerziteta u Ilinoju. Studija iz 2011. pokazala je na primer da brokoli pomaže da se pluća očiste od štetnih bakterija, pogotovo kod pušača.

Efekti brokolija inače poznati su od davnina. Alan Touvejd, naučni direktor Instituta za očuvanje medicinskih tradicija Smitsonijan instituta u Vašingtonu traga za izgubljenim medicinskim znanjima iz prastarih rukopisa.

Touvejd je našao da je brokoli uglavnom korišćen za lečenje ginekoloških problema, sve do 3. veka p.n.e. od kada se upotrebljava i za lečenje problema sa varenjem i tetanus, a zatim od 1. veka i kod infekcija kože. U Starom Rimu smatralo se da građani treba da gaje brokoli u svojim baštama i koriste ga kao univerzalni lek za sve.