Jedite brokoli, ječam, piletinu i pečurke, i pijte pivo i vino (umereno) i nećete imati problema sa šećerom. Ove namirnice sadrže dosta hroma koji dokazano reguliše nivo šećera.

 

graphicstock
graphicstock

Naime, za preventivu nastanka dijabetesa ključnu ulogu ima hrom, koji organizam ne stvara, već mora da se unese hranom. Ovaj mineral reguliše nivo šećera u krvi, a kod insulin-zavisnih pacijenata može da smanji potrebu za lekovima i insulinom.

Kod osoba sa graničnim vrednostima šećera u krvi može da spreči da postanu insulin zavisni, a kod onih kojima je nivo šećera pao, pomaže da se vrati na normalan nivo.

Hrom se nalazi u brokoliju, mesu, pivskom kvascu i pivu, vinu, pšeničnim pahuljicama i ječmu. Ima ga i u piletini, ljuskarima, jezgrastom voću i pečurkama.

Utvrđeno je, na primer, da šolja brokolija sadrži 22 mikrograma hroma, odnosno pet puta više od bilo koje druge namirnice. Preporučene dnevne doze su od 50 do 200 mikrograma. O ovome treba voditi računa, jer ukoliko se pretera može da izazove toksičnost.

UTIČE NA MRŠAVLJENJE

Hrom je jedan od esencijalnih mikroelemenata važan za metabolizam ugljenih hidrata, masti i proteina. Hrom je sastojak mnogih enzima i spada u mikroelemente neophodne za život. Olakšava prelazak glukoze iz krvi u ćelije. Smanjuje potrebe za insulinom. Smanjuje rizik od infarkta pošto spušta nivo holesterola u krvi.

Njegova dnevna upotreba bi trebalo da iznosi minimum jedan miligram dnevno. Nedostatak hroma može da izazove razvoj šećera kod odraslih osoba i bolesti transportnog sistema.

Jedna studija je pokazala da se količina masnih naslaga kod žena sa viškom kilograma znatno smanjuje ukoliko se hrom redovno konzumira.

Pripremila: S. G.