U novije vreme brokoli se sve više preporučuje i koristi kao zdrava hrana. Zbog svoje energetske, hranljive i lekovite vrednosti, ova namirnica postala je neizbežan prirodan lek za bolesti koje nastaju usled savremenog načina života i ishrane.

 

Brokoli 1
GraphicStock

Brokoli je povrće iz reda divljeg kupusa, poreklom iz Male Azije. U ishrani se koristi od 16. veka, najpre u Italiji, a potom i u ostalim evropskim zemljama.

Pozitivne efekte na ljudsko zdravlje, brokoli ima prvenstveno zahvaljujući fitohemijskoj supstanci koja se zove SF i koja je vrlo efikasna u lečenju infekcija sistema za varenje izazvanih bakterijom helikobakter pilori.

Klinička studija posmatrala je 48 bolesnika koji su bili inficirani bakterijom helikobakter pilori i koji su metodom slučajnog izbora bili podeljeni u dve grupe.

Jedna grupa je jela brokoli u količini od 70 grama dnevno u toku 8 nedelja, a druga grupa je u istom vremenskom periodu jela slično povrće alfalfa, koje ne sadrži supstancu SF. U grupi koja je jela brokoli primećeno je smanjenje infekcije od 40 odsto u poređenju sa drugom grupom koja nije unosila SF supstancu.

Dr Džed Fejhi, istraživač sa Džons Hopkins univerziteta u Baltimoru, SAD, izjavio je da će osobe koje jedu brokoli evidentno smanjiti mogućnost infekcije ovom bakterijom i samim tim smanjiti rizik od nastanka raka želuca. Smatra se takođe da ishrana bogata brokolijem, keljom, karfiolom i kupusom smanjuje rizik od nastanka raka debelog creva.

Osim toga, brokoli je namirnica bogata vlaknima tako da podstiče varenje i sprečava zatvor. Pomaže održavanju dovoljne količine gvozđa u organizmu i tako sprečava nastanak anemije. Brokoli se takođe, preporučuje gojaznim osobama, osobama sa povišenim krvnim pritiskom i holesterolom, dijabetičarima i naravno svima onima koji vode računa o svom zdravlju.

SALATA OD BROKOLIJA

POTREBNO JE

  • 300 g svežeg brokolija
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 čaša jogurta
  • malo svežeg peršuna

PRIPREMA

Svež brokoli oprati, iseckati na sitnije komade i staviti ih u malo dublju posudu. Zatim dodati tri čena sitno iseckanog belog luka, kašiku maslinovog ulja i jednu čašu jogurta. Sve dobro promešati i ukrasiti listovima svežeg peršuna.

Pripremila: Lidija Bratun