Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem je kožno oboljenja čiji uzroci još uvek nisu do kraja razjašnjeni i za koje, upravo zbog toga, ne postoji lek koji sa sigurnošću može zaustaviti razvoj bolesti.

 

Preparati iz Eucerin® AtopiControl linije klinički i dermatološki dokazano u 97% slučajeva poboljšavaju stanje kože i 91% utiču na poboljšanje kvaliteta sna osoba sa atopijskim dermatitisom, Foto: Promo

Istovremeno u pitanju je veoma neprijatno oboljenje, koje značajno ugrožava kvalitet života osoba sa atopijskim dermatitisom. Suva, zategnuta koža, svrab i iritacije izazivaju češanje, zbog kojeg dolazi do razvoja bakterija i dodatnih upala. Ovaj začarani krug utiče da čak i rutinske radnje, poput oblačenja ili spavanja postaju neprijatne i komplikovane. Posebno kada su u pitanju deca.

Sa druge strane, atopičnu kožu ima sve veći broj odraslih i dece. Tokom poslednjih 30 godina broj osoba sa atopijskim dermatitisom uvećan je dva do tri puta, a sve češće simptomi atopične kože javljaju se kod beba i male dece, i to u 90 odsto slučajeva pre pete godine života, a 80 odsto pre druge godine.

Iskustva dermatologa i naučna istraživanja pokazuju da na pojavu ovog kožnog oboljenja pored genetskog nasleđa i života u hladnijim klimatskim područjima, znatno utiče i zagađenost okruženja, stres, znoj, duvanski dim i kontakt sa agresivnim sredstvima, kao što su deterdženti za pranje. Otuda se može pretpostaviti da na povećanje broja osoba sa atopijskim drematitisom utiče savremeni način života.

“Ono što sigurno znamo je da, tokom razvoja atopijskog dermatitisa, niz faktora slabi barijernu funkcije kože, zbog čega gubi vodu i lipide, postaje suva, zategnuta i ljuspa se. Istovremeno, smanjuju se i odbrambeni potencijali kože i ona postaje podložnija infekcijama“, objašnjava doc. dr Jelena Stojković Filipović sa Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije.