Određene medikamente nije preporučljivo uzimati uz određene namirnice, jer to može da izazove kontraefekat. Posebno budite pažljivi kad konzumirate mleko.

 

Foto: Unsplash

Pojedine lekove nije preporučljivo uzimati uz određene namirnice, jer to može da izazove kontraefekat.

Šta je posebno važno?

Ovo se naročito odnosi na kalcijum iz mleka, koji se lako vezuje za određene medikamente u organima za varenje, stvarajući jedinjenja koja se teže rastapaju. U takvim okolnostima krvotok nije u stanju da ih apsorbuje, upozoravaju lekari nemačkog nacionalnog udruženja.

Navode kao primer pacijente koji uzimaju antibiotike i preparate protiv nastanka i širenja osteoporoze. Ako žele da konzumiraju mleko, to mogu da učine tek posle dva sata od momenta uzimanja lekova.

Lošu interakciju stvara i istovremeno uzimanje antihipertenziva i sladića, poznatog i kao gospino zelje. Sladić sadrži supstance koje podižu krvni pritisak, pa propisani lekovi ne mogu da postignu željeni efekat. Sladić oslobađa i kalijum, što može da dovede do slabljenja mišićne mase.

Takođe, ne mogu baš svi da konzumiraju grejpfrut. Ovu voćku treba da izbegavaju osobe koje uzimaju lekove za regulisanje koncentracije holesterola u krvi, jačanje imunološkog sistema, kao i imunosupresive, preparate koji sprečavaju odbacivanje organa nakon transplantacije.

Sinhronizujte uzimanje tableta sa biološkim satom

Postoje čvrsti dokazi da mnogi različiti lekovi, uključujući i tablete za srce, mogu da rade bolje kada se uzimaju u određeno vreme u toku dana. Krvni pritisak bi prirodno trebalo da pada noću, kada odmaramo i spavamo.

Ako to nije slučaj i pritisak je konstantno visok, osoba je onda u povećanom riziku od srčanog napada i udara, kažu naučnici.

Istraživači navode da uzimanje lekova uveče pomaže održavanju normalnog krvnog pritiska tokom noći kod pacijenata koji imaju dijagnozu visokog krvnog pritiska – što doktori nazivaju hipertenzijom.

Izvor: Novosti