U narodnoj medicini za razne bolesti preporučuje se čaj od peteljki trešanja u različitim varijacijama. Zato ne bacajte peteljke, već ih osušite i spakujte u papirne vrećice, mogu vam zatrebati.

 

Peteljke tresnji
Pixabay

Protiv bolesti bubrega i mokraćnih kanala treba šaku peteljki trešanja skuvati u litri vode. Peteljke se kuvaju dva minuta od trenutka kada voda provri. Onda se čaj ostavi da malo odstoji, procedi i pije nezaslađen povremeno u toku dana u gutljajima.

Protiv bubrežnih kamenčića takođe treba piti čaj od trešnjinih peteljki. Čaj se priprema tako što se kašičica peteljki prelije sa 200 grama vode ili mleka i kuva jedan do dva minuta. Zatim se čaj ostavi da odstoji poklopljen pet minuta, a onda procedi i pije tri puta na dan.

Protiv srčanih tegoba treba usitniti 25 grama koštica trešnje, a zatim ih staviti u 80 mililitara jake rakije. Ovako dobijen sadržaj treba ostaviti da odstoji deset dana na umerenoj temperaturi. Od dobijene tinkture treba piti dva puta na dan pet kapljica.

Protiv reume treba osam dana uzastopno piti sok od svežih trešanja. Sok se pije tri puta na dan po jedna čaša.

Za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti treba, tri puta na dan, pojesti po 250 grama ovog voća.

 

ČAJ ZA CELULIT

Branch of fresh cherries with leaves on black background
GraphicStock

POTREBNO JE

30-50 g peteljki trešanja
litar vode
½ kg trešanja

PRIPREMA
Peteljke prelijte hladnom vodom i poklopite.

Posle 12 sati na tihoj vatri zagrevajte desetak minuta pa prelijte cele plodove trešnje. Posle 20 minuta procedite kroz gazu i pijte po dva decilitra, pet puta dnevno.

Osim što ćete povećati konzumaciju čajeva, morate pripaziti na ishranu. Dakle, umesto masnih jela, radije konzumirajte voće i povrće, namirnice bogate vlaknima i biljnim uljima.

 

Čudotvorni B17
U košticama trešnje nalazi se mala količina vitamina B17, a smatra se da on utiče na smanjenje tumora, sprečava njegovo širenje i ublažava bolove uzrokovane kancerom.

Pripremila: Lidija Bratun