Nije lako ostaviti rafinisani šećer. Međutim, s obzirom koliko štetan može da bude, svakako je vredno truda. Srećom, ima nekoliko zaslađivača iz prirode koji su dobri za vaše zdravlje. Sadrže malo kalorija, malo fruktoze i imaju jako sladak ukus. Evo četiri prirodna zaslađivača koji su zaista zdravi.

 

Foto: Pexels

Stevija

Stevija je veoma popularan niskoklorični zaslađivač.

Dobija se iz listova biljke koja se zove Stevia rebaudiana.

Ova biljka se već vekovima gaji u Južnoj Americi zbog slatkoće i u medicinske svrhe.

Listovi stevije sadrže nekoliko slatkih jedinjenja. Glavna su steviosid i rebaudiosid A. Oba su stotinama puta slađa od šećera u istoj količini.

Drugim rečima, stevija je veoma slatka i skoro da nema kalorija.

Pored toga, nekoliko studija na ljudima je pokazalo da stevija ima sledeće prednosti po zdravlje:

  • stevija može da smanji visok krvni pritisak kod osoba sa hipertenzijom za 6 do 14 odsto. Međutim, nema uticaja na krvni pritisak koji je normalan ili blago povišen.
  • Stevija takođe smanjuje nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom.

Nekoliko studija na pacovima pokazuje da stevija može da poveća insulinsku osetljivost, smanji oksidirani LDL holesterol i umanji plak koji se nataložio u arterijama.

Ako treba da zasladite nešto, stevija može da bude najzdraviji izbor.

Međutim, mnogi ljudi uopšte ne vole ukus stevije, što zavisi od brenda, zato isprobajte više vrsta da biste otkrili koja vam najviše odgovara.

Zaključak

Stevija je prirodni, nekalorčni zaslađivač koji može da smanji krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Eritrol

Eritrol je još jedan niskokalorični zaslađivač.

U pitanju je šećerni alkohol koji se prirodno nalazi u određenom voću.  Međutim, eritrol u prahu koji se nalazi u prodaji je najverovatnije nastao industrijskim procesom.

Sadrži 0,24 kalorija po gramu, ili oko 6 odsto kalorija iste količine šećera, uz 70 odsto slatkoće.

Eritrol ne izaziva skok nivoa šećera i ne utiče na krvne lipide kao što su holesterol ili trigliceridi.

U organizam se apsorbuje preko creva ali se na kraju neizmenjen izbacuje iz bubrega.

Studije pokazuju da je eritrol veoma bezbedan. Međutim, može da izazove probleme sa varenjem ako se konzumira previše odjednom.

Ukus eritrola je veoma sličan šećeru. Iako eritrol nema neke posebne prednosti po zdravlje, svakako nije štetan i bolje se podnosi od drugih šećernih alkohola.

Zaključak

Eritrol je veoma sladak i niskokaloričan šećerni alkohol. Studije pokazuju da je veoma bezbedan za konzumiranje. U visokim dozama može da izazove probleme sa varenjem.