Naše telo je veličanstveno. Ipak, u njemu se nalaze i neki materijali koji su smrtonosni, ukoliko bismo ih imali samo malo više. Evo samo nekih primera za to šta se sve nalazi u ljudskom telu, a da toga nismo ni svesni.

 

Foto: Pixabay

Alkohol

Prema više studija, zdrava i trezna osoba obično ima do 0,8 miligrama endogenog etanola po litru krvi. Otkriven je i metanol, druga vrsta alkohola u ljudskoj krvi u koncentraciji od 0,6 miligrama po litru. Srećom, ove vrednosti su premale da bi se lako otkrile u krvi i uzrokovale pravne probleme.

Ipak, nekim ljudima nije, pogotovo onima koji pate od stanja kao što je takozvani “sindrom automatskog vrenja” (ABS). Pod takvim uslovima, organizam osobe je prenaseljen bakterijama i gljivicama koje proizvode fermentaciju, a koje mogu stvoriti ogromne količine alkohola iz hrane bogate šećerom.

Osobe sa ABS-om mogu imati više od četiri grama alkohola po litru krvi. Ovo znači da su uvek “pijani”, čak i kada ne konzumiraju alkoholna pića.

Cijanid

Za ljude je cijanid izuzetno otrovno hemijsko jedinjenje. Sprečavajući ćelijsko disanje u organizmu, veoma je smrtonosan. Čak je i korišćen kao hemijsko oružje za masovna ubistva. Iz tog razloga je iznenađujuće to što cijanid prirodno postoji unutar samog ljudskog tela.

Razne koncentracije cijanida svakodnevno ulaze u naša tela, budući da je hemikalija prisutna u vazduhu, vodi i hrani koju jedemo. U stvari, hrana poput jabuke i spanaća je nosilac cijanida.

Ipak, nema potrebe za panikom – takve koncentracije su izuzetno male, uglavnom od od nekoliko mikrograma (milioniti deo grama) po biljci. Čisto da uporedimo, unos 0,1 grama cijanida neophodan je da bi se ubila prosečna osoba od 70 kilograma.

I naše telo proizvodi cijanid. Na primer, procesi koji imaju veze sa pljuvačkom stvaraju cijanidni gas u našim grlima, koji se potom izbacuje disanjem. Procenjuje se da u bilo kom trenutku zdrava osoba može da sadrži do 50 mikrograma cijanida na 100 grama tkiva.

Radioaktivni elementi

Bilo koja vrsta zračenja u prekomernim količinama štetna je za ljude. Da li ste znali da neki radioaktivni materijali takođe postoje i u našem telu?

Radioaktivni element koji se nalazi u našim telima je torijum, metal koji se koristi u elektronskim uređajima. Dok svakodnevno unosimo male količine torijuma putem hrane i vode, on obično napušta organizam za nekoliko dana.

Još jedna od štetnih supstanci koje nosimo je uranijum. To je težak, visoko radioaktivni element koji prirodno postoji na celoj planeti.

Njegova najveća upotreba bila je u nuklearnim reaktorima i oružju za masovno uništenje. Studije pokazuju da prosečna odrasla osoba sadrži 22 mikrograma uranijuma u ​​svom telu i može da proguta oko pet mikrograma dnevno. Najveći izvori unosa uranijuma su hrana (posebno neoprano povrće) i voda.