Čim s običnih, klasičnih cigareta pređete na uređaje za zagravanje duvana, prestajete da spadate u grupu pušača. To više nije pušenje, već parenje, tvrdi doc. dr. sc. Ognjen Brborović, docent na katedri za Socijalnu medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

 

Foto: Freepik

Jedan takav električni uređaj, nešto što može da se defineše kao lula za 21. veka je i Glo, uređaj koji je kompanija British American Tobacco predstavila I koji je dostupan na domaćem tržištu.

Brojna istraživanja širom Velike Britanije već su potvrdila da upravo ti proizvodi bitno manje štete ljudskom organizmu i da je njihov dim do 95 odsto zdraviji od dima klasičnih cigareta.

“Pušača ne možemo da nateramo da prestane da puši, ali možemo da mu damo nove proizvode jer su puno manje štetni, od deset do gotovo 100 puta”, kaže doc. dr. sc. Brborović.

Vladimir Trkulja, profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu objašnjava kako je u uređajima koji samo zagravaju, a ne sagorevaju duvan šteta bez dvoumljenja manja.

“U uređajima koji zagravaju šteta je gotovo nepostojeća. Kod običnih cigareta, u procesu sagorevanja, od konzervansa, papira i sličnih stvari nastaje čitav niz raznih spojeva i stvara se jako visoka temperatura. Tako ljudi kod pušenja klasičnih cigareta uvlače dim koji ulazi u disajne puteve i uzrokuje niz problema”, kaže Trkulja.

Dodaje i da je prema određenim pokazateljima, testovima, animalnim modelima se stiče slika da nema razlike između ovih novih aparata i nepušenja- jer izostaje proces sagorevanja.

Parenje duvana smanjuje i mrlje na zubnoj gleđii zubima što je dokazano i najnovijim laboratorijskim istraživanjem.

“Normalno da je manje mrlja. Katran je taj koji boji zube, a u uređajima za grejanje, katrana nema, pa to ni ne čudi”, zaključuje Trkulja.

Izvor: Zdravaiprava