Čuvarkuća vam može pomoći da ublažite menstrualne tegobe i izlečite miome i ciste. Ona je najbolji lek iz prirode. Čuvarkuća je jedan od najsigurnijih “prirodnih lekova” bez ikakvih štetnih posledica. Poklonici alternativne medicine tvrde da celi listovi čuvakiće u medu leče miome i ciste na materici.

 

pixabay
pixabay

KAKO SE PRAVI ELIKSIR

Čuvarkuća, 300 grama, se pomeša sa 300 grama pravog prirodnog meda, po mogućstvu kestenovog. Ubrani listovi se prvo dobro operu, a zatim samelju u blenderu ili u nekom drugom aparatu.

Dobijena kaša se pomeša sa medom u staklenoj tegli i ostavi da odstoji sedam dana u frižideru, uz ponovno povremeno mešanje. Nakon sedam dana lek se uzima tri puta dnevno, po jedna supena kašika. Prva kašika uzima se ujutru odmah nakon buđenja, druga u toku dana između obroka, a treća pred spavanje.

Lečenje traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, a ciste uglavnom nestaju, tvrde narodni lekari. Oni insistiraju da se terapija sve vreme sprovodi u kontinuitetu bez prekidanja.

Ističu i da je ovako spremljena smesa delotvorna za čišćenje i jačanje celokupnog organizma. Stimuliše metaboliazm, popravlja varenje i poboljšava urednost stolice. Ruski narodni lekari tvrde da pomaže i kao lek za jačanje srca.

ČAJ POMAŽE KOD MENSTRUALNIH TEGOBA

Koristi se kod obilnih menstruacija, menstrualnih grčeva, dijareje i čireva.

Čaj se priprema tako što se 10 grama sveže ili 12 grama osušene čuvarkuće kuva 15 minuta u četvrt litra vode. Nakon kuvanja sadržaj se procedi i ostavi da se ohladi. Prva šoljica čaja pije se ujutru na prazan stomak, a zatim svakog sata po jedna supena kašika. Ovaj čaj se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Pripremila: Lidija Bratun