Šta izaziva najteže bolesti, da li je moguće da su to osećanja? Kada kažemo da nas emocije truju, tu i te kako ima istine! Kako zapravo osećanja utiču na čoveka vidi se po tome šta sve mogu da izazovu u radu pojedinih organa.

 

graphicstock
Tuga je jedno od najčešćih osećanja Foto graphicstock

TUGA

Osećaj tuge sabotira ispravan rad naših pluća, drugog organa zaduženog za detoksikaciju. Kako dišete kad ste tužni? Da li duboko i opušteno? Ne, nego plitko i u grču. Zato nije slučajno što kažemo da “nas je stisla tuga”.

Ovo osećanje neposredno utiče na disanje i na debelo crevo. Zato, tada dišemo plitko i imamo teškoće s probavom. Posledice su to da se u telu zadržavaju otrovi koje nismo izbacili disanjem ili stolicom. Krv ne dobija dovoljno kiseonika i u njoj se zadržava previše ugljen dioksida.

 

LJUTNJA

Kada smo ljuti, dolazi do zastoja u radu jetre. Odatle potiče izraz “jedete mi džigericu”. To je razlog zašto za nešto što nas ljuti ne kažemo da nam oštećuje bubrege ili pluća. Osećanja poput ljutnje sprečavaju normalan rad jetre koja je izuzetno značajna za čišćenje krvi. Ako je jetra blokirana ljutnjom, otrovani smo.

STRAH

I treći organ za detoksikaciju, bubrezi, su pod jakim uticajem osećanja. Bubrezi i mokraćna bešika su najviše pod uticajem straha. Poznata je metafora “prebledeo od straha”. To se događa kada se bubrezi, od straha, odjednom zgrče i dođe do zastoja u čišćenju krvi. Posledica toga je poremećaj cirkulacije zbog čega su nam ledene ruke i noge. Ako strah traje duže, posledice su teže. Bubrezi kontrolišu i mišiće mokraćne bešike i anusa. Ako su blokirani od straha, dolazi do njihovog popuštanja.

graphicstock
graphicstock

POHLEPA

Za pohlepne ljude kažemo da su “tvrdog srca” i to je tačan opis. Pohlepa pogađa srce i tanko crevo. Želja za sve većim i većim bogatstvom ogleda se aritmijama i nepravilnostima rada srca. Ko živi u stalnom strahu da bi mogli nešto da mu oduzmu, da će da propadne i slično, veoma brzo počne da doživljava i druga ovde pomenuta osećanja.

BRIGA

Brige nas truju neposredno. To osećanje pogađa, prvenstveno, želudac, slezinu i pankreas. Često se čuje da neko ima “grčeve od brige”. Činjenica je da su tada organi za varenje u grču i ne mogu da obave svoj zadatak. Zato i najkvalitetnija hrana može da postane u telu otrov jer se neispravno prerađuje. Zato umesto dobro sažvakane hrane u naša creva ona dolazi polusvarena. Tako predstavlja odličnu podlogu za patogene organizme i otpadne proizvode koji nas truju.

POREMEĆAJ RADA ORGANA

Kada se nabrojana osećanja stalno ponavljaju i neprekidno pogađaju određene organe, stvaraju slabu tačku koja je okidač i za druge teškoće sa organima. Tako se kod “večito tužnih” ljudi javljaju hronične teškoće disanja (astma, bronhitis), kod “večito zabrinutih” teškoće sa varenjem, kod “uvek ljutih i razočaranih” teškoće sa jetrom, kod “stalno uplašenih” seda kosa, teškoće sa organima za reprodukciju, sa cirkulacijom i upale mokraćnih organa.

Pripremila: S. Vidović