Sezona cvetanja i pupoljaka je daleko, ali možda je baš zato pravi trenutak da vam predstavimo neke misli o cveću. I Tagore je govorio da cvet sa tugom gubi latice, ali s radošću očekuje plod. Do proleća, mislite o svemu što vas čeka.

 

picjumbo.com
picjumbo.com
  • Na lep cvet i pčela leti- češka poslovica.

 

  • Jedan cvet ne čini venac -italijanska poslovica.

 

  • Bajke leže u meni poput semena. Potreban je samo dašak vetra, zraka sunca ili kap gorčine pa da se rastvore u cvet- Hans Kristian Andersen.

 

  • Ako voliš jedan cvet koji se nalazi na nekoj planeti, prijatno je noću gledati u nebo. Na svim zvezdama cveta cveće- Mali princ.

 

  • Priroda kiše je uvek ista, pa ipak od nje raste trnje u pustinji i cveće u bašti -arapska poslovica.

 

SNAGA CVEĆA
Cveće smanjuju stres, iscrpljenost i pojavu bolesti. Školarci se lakše koncentrišu u učionicama ukrašenim biljem, a cveće u vazama podstiče kreativnost kod odraslih. Cveće razvija druželjubivost. Što je veće zadovoljstvo u vama, bićete lepši i prijatniji i sebi i drugima.

Cveće nas inspiriše, opušta, pokreće lepe uspomene i nepogrešivo nam poboljšava raspoloženje. Njime izražavamo ljubav, dajemo izvinjenje ili želimo sreću. Simbol je nežnosti, kroz ideologiju nenasilja ponosno su ga veličali hipici, cveće nosi energiju lepote i neskromno nam je daje.

Ekstrakti cveća često imaju antibakterijsko, umirujuće dejstvo, a mogu biti i jak antioksidans. Da bi zaštitilo nežne pupoljke od loših spoljašnjih uticaja, u laticama stvara sastojke koji imaju moć regeneracije, isceljenja i revitalizacije. Kako što cvet čuva svoje latice, tako i mi njima možemo na delikatan i prirodan način negovati i kožu.

Pripremila: Mariota Vlaisavljević