Da li znamo sa sigurnošću kakvu hranu jedemo, kakvog je ona kvaliteta i kako utiče na naš organizam?

 

Znamo li šta jedemo
Znamo li šta jedemo

O ovom problemu, dostupnosti hrane danas i, pre svega, njene zdravstvene ispravnosti, za portal “Zdrava i prava” priča regionalna direktorka organizacije “Dunav Soja” Marija Kalentić.

– Globalizacija i dostupnost proizvoda iz bilo koje zemlje, sa bilo kog dela planete, dovela je do toga da više ne možemo biti sigurni koliko je hrana zdravstveno bezbedna, na kakvoj zemlji je uzgajana, od kakvih životinja je dobijena. I jedna od najvažnijih stvari, čime je sve tretirana pre nego što je stigla do naših prodavnica ili za našu trpezu – naglašava Marija Kalentić.

ZAŠTITA POTROŠAČA

Zbog toga se svakodnevno nalazimo pred velikim izazovima. Kako odabrati najbolje za svoju porodicu, kako da budemo sigurni u kvalitet hrane koju jedemo?

– Uvoz mesa i mleka uveliko je naša realnost. A da li kupci znaju da ukoliko na ovim proizvodima nema oznake “BEZ GMO”, da su oni u najvećem broju slučajeva hranjeni genetski modifikovanom hranom? Upravo na taj način i GM soja iz Argentine, Brazila i SAD pronalazi svoj put i do naše trpeze. I tako već 20 godina – otkriva naša sagovornica.

Marija Kalentić, "Dunav Soja"
Marija Kalentić, “Dunav Soja”

Kako ističe, Evropa je pronašla način da zaštiti svoje potrošače, a od nedavno i naša zemlja ima tu mogućnost.

– “Dunav Soja inicijativa”, sa velikim brojem partnera širom Evrope, kao i Nemačkom organizacijom GIZ, omogućila je da se očuva i unapredi domaća proizvodnja, sertifikacijom i označavanjem prehrambenih proizvoda  – “BEZ GMO”. Ova oznaka kvaliteta uveliko je prisutna u marketima u Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, kao sinonim za kvalitet BEZ GMO i za kontrolisano, domaće poreklo. Sada i Srbija ima priliku da istakne svoju vrednost – objašnjava Kalentićeva.

ČIME SE HRANIMO

Prema njenim rečima, Srbija ima veliku prednost. Kao lider u proizvodnji soje, naša zemlja ima dovoljno soje za svoje potrebe, za naše domaće životinje. To znači da su sva jaja, meso i mleko, proizvedeni u Srbiji, dobijeni od životinja koje su hranjene domaćom sojom koja nije genetski modifikovana.

– Nacionalni značaj ove jedinstvene situacije prepoznalo je i Ministarstvo poljoprivrede, i upravo zato zvanično odobrilo i podržalo oznaku “hranjeno sojom kontrolisanog porekla i kvaliteta Dunav Soja”, kojom će biti moguće označavanje domaćih prehrambenih proizvoda BEZ GMO – kaže regionalna direktorka.

Često nismo svesni svojih kvaliteta, zanemarujemo svoje vrline, želeći da budemo kao neko drugi. Imamo priliku da sačuvamo svoj identitet, da istaknemo prave vrednosti, da označimo “Dunav Soja” kvalitet i da budemo ponosni na naše domaće proizvode BEZ GMO.

– Svi imamo pravo na izbor, imamo pravo na kvalitet. Ja želim da znam čime se hranim, a vi – pita naša sagovornica.

Pripremila: S. Gavrić