Jewel Changi aerodrom u Singapuru svečano će biti otvoren sledeće nedelje, a u okviru njega i najveći vodopad u zatvorenom prostoru na svetu. Više botanička bašta i oaza prirode nego aerodrom, Jewel Changi predstavlja svojevrsni petospratni kompleks sa staklenikom, prodavnicama i parkovima.

 

Arhitekonski biro Safdie Architects predvodio je tim arhitekata i dizajnera koji je radio na njegovom projektovanju.

Zgrada je napravljena od stakla, a povezana je sa sistemom gradskog prevoza i direktno sa terminalima putem pešačkih mostova, što predstavlja turističku atrakciju samo po sebi.

 

 

 

 

Pametna gradnja aerodroma ogleda se i u tome da je materijal stakla od kog je napravljen, dizajniran tako da maksimizuje svetlo, ali da sprečava stvaranje previsoke unutrašnje temperature, stvarajući idealne oslove za floru i ljude unutar njega. Zaključićemo – kakav savršen primer eko arhitekture.

Olujno vreme je česta pojava u Singapuru, pa je Rejn vorteks dizajniran da odvodi 40.000 litara kišnice u minutu. Strujanje vode će hladiti vazduh ispod kupole, a sakupljena voda će biti ponovo upotrebljena.

Na sve to, u okviru njega nalazi se i Rain Vortex – 40 metara dugačak vodopad kroz koji protiče oko 10 hiljada galona vode u minuti.

 

Voda se tokom kišne sezone skuplja putem sistema centralnog otvora zgrade.

U okviru aerodroma nalazi se i nekoliko manjih vodopada i kanjona. Oko vodopada će se nalaziti „šumska dolina“, kao i terasa sa 200 vrsta biljaka, a vrt na četiri sprata biće jedna od najvećih zatvorenih zbirki biljaka u Singapuru.

Aerodrom “Jewel Changi” prostire se na 134.000 kvadratnih metara, a projekat je vredan 1,2 milijarde američkih dolara.

„Za nešto poput dragulja, u gradu sa umerenom klimom, moj san bi bio da ga otvorim ka vazduhu i prirodi kada je vreme divno“, rekao je Safdi.

Iako tehnologija za sklapanje krova koja je kompatibilna sa unutrašnjim klima-uređajem još nije dostupna, dragulj i dalje ima mnogo atrakcija za posetioce.

 

Izvor: Noizz