Ovogodišnja akcija „Daj pedalu raku“ je projekat koji petu godinu za redom Ženski centar Milica realizuje pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovič Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra Kragujevac, Kliničkog centra Niš. Ovogodišnja trka u Beogradu zvanično će početi u subotu, 5. oktobra, u 12 sati,  ispred Instituta za onkologiju Srbije.

 

Manifestacija Daj pedalu raku
Manifestacija Daj pedalu raku

Manifestaciju Daj pedalu raku ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života naročito sporta, stavljajući akcenat na biciklizam koji je idealan kako u prevenciji tako i u rehabilitaciji posle operacije rakadojke.

Projekat će podržati i aktivno uzeti učešće u vožnji, predstavnici udruženja, sportskih klubova, lokalnih samouprava, zdravstvenih ustanova i institucija, sportisti, mediji iz 22 grada i opštine u Srbiji i to Beograda, Kragujevca, Niša, Novog Sada, Sremske Kamenice, Sremske Mitrovice, Sombora, Čačka, Užica, Arilja, Aranđelovca, Velikog Gradišta, Zaječara, Topole Trstenika, Kraljeva, Kučeva, Svrljiga, Smedereva,Gornjeg Milanovca, Jošaničke Banje i Vrnjačke Banje. Ova manifestacija je objedinila sve koji mogu doprineti smanjenju smrtnosti od raka dojke, kako na lokalu tako i na nacionalnom nivou.

Vesna Bondžić, predsednik Udruženja Ženskog centra „ Milica“ podsetila je da je rak dojke najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrtnosti žena u Srbiji. Poslednjih decenija beleži se konstantan porast broja obolelih, a jedan od najvećih problema je kasno otkrivanje i dijagnostika raka, najčešće u odmakloj fazi bolesti.

Prema zvaničnim podacima Evropskog registra za rak naša zemlja se nalazi na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od ove vrste karcinoma.

U slučaju da ste primetili promene na dojci (dojkama) odmah se javite lekaru
U slučaju da ste primetili promene na dojci (dojkama) odmah se javite lekaru

Godišnje od raka dojke, koji je izlečiv preko 90 % ako se otkrije na vreme, umre 1.600 žena ali nemojmozaboraviti da rak dojke ipak preživi 3.000 žena zahvaljujući činjenici da se rak otkrio i lečio na vreme odgovarajućim terapijama.

Karcinom dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena širom sveta i čini više od 20% svih malignih bolesti u ženskoj populaciji. Meren godinama izgubljenog života, karcinom dojke je na trećem mestu kao uzrok smrti kod žena starosti 45-64 godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca.

Samopregled dojke potrebno je sprovoditi redovno, svaki mesec u isto vreme (3 do 5 dana posle završetka menstrualnog ciklusa). Ako više ne dobijate menstruaciju, pregled dojki nastavite da sprovodite i dalje istog dana, svakog meseca.

U slučaju da ste primetili promene na dojci (dojkama) ili napipali kvržicu javite se svom lekaru i on će vam reći koje korake treba da preduzmete

Izvor: Zdravaiprava.com