Povodom Svetskog dana okeana 8. juna, Adidas i ove godine u saradnji sa organizacijom  Parley for the Oceans pokreće akciju Run For The Oceans, sa ciljem da se prikupi 1.5 milion dolara za podizanje svesti o zagađenosti vodenih površina i pomoć u rešavanju ovog gorućeg problema.

 

Zagađenost

Zagađenost plastikom na obalama svakog dana je sve gora i stanje postaje alarmantno. Iz minuta u minut, u vodeni svet sruči se čak jedan šleper plastičnog otpada. Ukoliko se ovaj trend nastavi, do 2050. godine u morima i okeanima biće više plastike nego riba!

Ova statistika pokazuje da je krajnje vreme za akciju. Situacija nije ništa bolja ni na lokalnom nivou, pa se tako korita naših reka vrlo često koriste za deponovanje otpada, a Dunav je najprljaviji u Beogradu.

Adidas Runners Belgrade tim u nedelju, 9. juna organizovao je prvu plogging akciju, i to duž keja, od Zemuna do Gazele. U okviru nje trkači su, tokom svoje trase, pored samog trčanja, sakupljali smeće koje im se nađe na putu.

Čišćenje i Dan okeana

Nakon keja, biće organizovane akcije i u naselju Stjepana Filipovica, kao i u novobeogradskim blokovima. Sve vreme između 8. i 16. juna, putem aplikacije Runtastic, trkači mogu da prate svoju kilometražu. Za prvih 1.5 milion pretrčanih kilometara, Adidas će donirati po jedan dolar. Sakupljena suma biće uložena u razvoj i pokretanje platforme Parley Ocean School koja će mladima omogućiti pristup ovom edukativnom programu.

„Uobičajena slika okeana danas podrazumeva gomilu plastike na obalama. Evo šta možemo da uradimo! 8. juna počinje akcija Run for the oceans, svaki kilometar koji pretrčimo biće naš mali doprinos ovoj temi, vode će biti čistije, a svet oko nas bolji“, rekla je Ida Prester na svom Instagram nalogu, pozivajući pratioce da se pridruže ovom pokretu.

Kroz partnerstvo sa organizacijom Parley for the Oceans, milion dolara prikupljenih tokom prošle godine uloženo je u edukaciju i osnaživanje 100.000 mladih iz priobalnih područja koja su najugroženija zagađenjem.

Osim toga Dan okeana bio je prilika i da Adidas da svoj doprinos. Tako je ovaj brend proizveo pet miliona pari patika nastalih recikliranjem plastike izvađene iz okeana. Cilj je da se tokom 2019. na ovaj način proizvede čak 11 miliona pari obuće.

Izvor: Zdravaiprava