Niz akcija besplatnog merenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska biće organizovano 14. novembra 2019. godine u  Ušće Shopping centru i TC Delta City od 10 do 16 časova povodom tradicionalnog obeležavanja Svetskog dana dijabetesa. Ove akcije, po deseti put, organizuje Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda – “Plavi krug” sa ciljem da ukaže na značaj prevencije ovog oboljenja kao i na važnost redovnih kontrola.

 

U Srbiji od dijabetesa boluje preko 710.000 ljudi, od tog broja 470.000 je registrovano.

Zbog čestog neprepoznavanja simptoma dijabetesa „Plavi krug“ se trudi da poveća svest celokupne zajednice o ovom zdravstvenom problemu koji ne boli i zbog toga je često olako shvaćen. Da je ovaj zdravestveni problem postao pandemija govori i činjenica da u svetu preko 415 miliona ljudi boluje od ove hronične nezarazne bolesti.

Povodom obeležavanja Svetskog dana dijabetesa za najmlađe članove Plavog kružića i Plavog kruga biće organizovana interaktivna psihološka radionica, na kojoj će se kroz kviz znanja podsetiti na različite važne stvari vezane za dijabetes. Roditelji će biti u prilici da prisustvuju grupi koju će voditi psihološkinje koje već dugi niz godina pruzaju podrsku osobama sa dijabetesom i njihovim porodicama.

Psihološkinje dati uvid koja je uloga porodice, šta možemo uraditi kako bi neke probleme što lakše pravazišli. a ovo je ujedno i jedinstvena prilika gde će roditelji i članovi porodice moći da postave i prodiskutuju za njih važna pitanja, kada govorimo o dijabetesu člana porodice.

 

Zbog blagih simptoma najčešći tip šećerne bolesti, tip 2, može godinama ostati neopažen. To je i razlog zbog čega 39 odsto obolelih u evropskom regionu nije svesno svoje bolesti. Bolest se otkriva slučajno, kada uznapreduje i kada nastupe komplikacije. Prema podacima Registra za dijabetes u Srbiji, gotovo trećina pacijenata već ima jednu ili više kasnih komplikacija u trenutku otkrivanja dijabetesa.

Upravo zahvaljujući takvim posledicama, dijabetes je izuzetno skupa bolest i predstavlja veliki ekonomski teret ne samo za obolele osobe i njihove porodice već i za društvo u celini. U evropskom regionu dijabetes je odgovoran za gotovo 10 odsto troškova u zdravstvu, uglavnom namenjenih lečenju komplikacija.

Faktori rizika za nastanak dijabetesa

Gojaznost

Virusne infekcije

Preteran unos prostih šećera kao što su slatkiši, beli šećer, gazirani sokovi

Nedovoljna fizička aktivnost

Stres

Neko je u porodici imao dijabetes

Vrste dijabetesa

Danas je aktuelna etiloška klasifikacija dijabetesa, kojom su razdvojeni tipovi dijabetesa prema patogenetskim mehanizmima nastanka dijabetesa u 4 osnovne kategorije

tip 1 dijabetesa

tip 2 dijabetesa

drugi specifični oblici dijabetesa i

gestacijski dijabetes