Na košarkaškim terenima Crvene zvezde na Kalemegdanu danas se održava humanitarni turnir u košarci povodom Svetskog dana obolelih od ginekoloških karcinoma u organizaciji Udruženja pacijenta obolelih od raka dojke Ženski centar „Milica”. Cilj je da se podigne svest o opasnosti od ginekoloških karcinoma od kojih je u Srbiji samo prošle godine umrlo 2.250 žena.

 

Svetski dan ginekoloških karcinoma
Svetski dan ginekoloških karcinoma

Utakmicu će podržati predstavnici udruženja pacijenata, Ministarstva zdravlja Srbije, Ministarstva sporta i Instituta za javno zdravlja „Dr Milan Jovanović- Batut”.

Na turniru će učestvovati dr Vesna Knjeginjić, savetnik ministra za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, dr Verica Jovanović, direktorka Instituta „Batut“,  Vesna Bondžić, predsednica Udruženja ŽC „Milica”, Nebojša Dugalić, glumac, Vjera Mujović, glumica i Biljana Krstić, pevačica.

Svake godine, 20. septembra u zemljama širom sveta obeležava se ovaj dan, a od ove godine tako će biti i u našoj zemlji.

U više od 30 država, Udruženja pacijenata, uz podršku porodica i prijatelja, u saradnji sa sportistima, javnim ličnostima iz sveta kulture, medija, zabave, predstavnicima Ministarstava sporta i zdravlja, onkolozima, igraju revijalne utakmice simbolizirajući tako zajedništvo u borbi sa ginekološkim karcinomima.

Na tribini, koja je juče organizovana povodom Svetskog dana ginekoloških karcinoma, ukazano je na značaj primarne i sekundarne prevencije, na važnost redovne kontrole zdravlja, a bilo je reči i o planovima za smanjenje smrtnosti.

– Borba protiv ginekoloških karcinoma je od velikog značaja jer Srbija po broju obolelih zauzima treće mesto u Evropi – istakla je Vesna Bondžić, predsednica Udruženja ŽC „Milica” i naglasila da je veoma važno da se žene motivišu da idu na preventivne ginekološke preglede jednom godišnje, kao i da se odazovu na pozive da dođu na skrining preglede koje organizuju zdravstvene ustanove.

Pored toga, kaže, za prevenciju bolesti značajna je i edukacija, kako građana tako i stručne javnosti, ali i spovođenje primarne prevencije, odnosno HPV vakcinacije.

Izvor: www.zdravaiprava.com