Deca direktno kopiraju ponašanje očeva prilikom pranja zuba- ovo su rezultati najnovijih ispitivanja. Naime, učestalost i trajanje pranja kod dece direktno preslikava navike oca, a period kada se dete ugleda na starije i stiče svoje navike je između 5. i 12. godine. Interesantno, jedine porodice gde deca svesrdnije peru zube od onih gde je otac dobar uzor su porodice u kojima više dece živi samo sa majkom. Zube treba prati barem dva puta dnevno, ujutro i uveče u trajanju od tri minuta. Saznajte kako pravilno da perete zube da biste svojoj deci bili dobar primer.

 

photostock, freedigitalphotos.net
photostock, freedigitalphotos.net

POLOŽAJ ČETKICE

Četkica se postavlja sa spoljašnje strane zuba, vodoravno u odnosu na jednu stranu gornje vilice, pod uglom od 45 stepeni. Laganim pokretima četkica se okreće prema dole.

Jednom takvom serijom treba obuhvatiti dva do tri zuba, a pokrete ponoviti barem osam puta. Pomerati četkicu ka suprotnoj strani vilice i tako očistiti spoljašnje strane svih gornjih zuba.

Nakon čišćenja spoljašnjih strana četkicu postaviti sa unutrašnje strane i istim pokretima čistiti zube.

REDOSLED

Na kraju, treba očistiti i grizne površine svih zuba. To se ostvaruje pokretima od nazad ka napred. U ovoj fazi treba oprati i gornju stranu jezika.

NAJČEŠĆE GREŠKE

Najčešća greška su pokreti četkice napred-nazad i pokreti gore-dole. U oba slučaja dentalni plak i bakterije samo premeštate.

cooldesign, freedigitalphotos.net
cooldesign, freedigitalphotos.net

IZBOR ČETKICE

Uvek birajte kvalitetne četkice, odgovarajuće veličine. Menjajte je čim se vlakna oštete, ako ima potrebe i češće od dva meseca koliko obično traju četkice.

KONAC ZA ZUBE

Za kompletnu oralnu higijenu koristite i konac za čišćenje prostora između zuba do kojeg četkica ne može da dođe. Tako ćete najbolje očistiti sve ostatke hrane koji se skupljaju u vašoj usnoj duplji.

PASTA

Kada birate pastu za zube važno je da koncentracija fluora bude od 1000 -1500 ppmF.

Pripremila: Mariota Vlaisavljević