Depresiju može otkriti na različite načine, a mi vam otkrivamo sedam simptoma koji mogu biti znak da je ova bolest pokucala i na vaša vrata. Nemojte oklevati da posetite lekara jer je depresija vrlo ozbiljna bolest. Ako mislite da ste u depresiji ili imate više od jednog simptoma koji su ovde navedeni, dogovorite posetu psihologu i počnite se suočavati s problemom. Danas se obeležava Međunarodni dan menatlnog zdravlja, mislite o tome.

 

Tired businesswoman sitting the table with folders in office
GraphicStock

Svakih 40 sekundi jedna osoba oduzme sebi život. Ovo predstavlja ozbiljan alarm za svakog od nas, jer to nije stvar pojedinca već celog društva. Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja gošće Novog dana su bile klinički psiholog i pomoćnica direktora klinike “Laza Lazarević” Tatjana Subotić i Slavica Ranisavljević iz Centra SRCE.

Svetski dan mentalnog zdravlja ustanovljen je 1992. godine na inicijativu Svetska Federacija za mentalno zdravlje u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i obeležava se svakog 10. oktobra.

Obeležavanje ovog dana ima za cilj podsticanje ulaganja u sistem podrške mentalnom zdravlju i isticanja važnosti promocije mentalnog zdravlja.

Fokus ovogodišnjeg obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja je na prevenciji samoubistva, pod sloganom “Zajedno u prevenciji samoubistva”.

Psiholozi tvrde da žene i muškarci izražavaju depresiju na različite načine. Dok se muškarci najčešće suočavaju sa nesanicom, žene obično više spavaju kada osećaju depresiju.

Muškarci gube apetit, dok žene najčešće jedu puno više nego inače i gomilaju kilograme da bi potisnule depresiju, a takođe se češće suočavaju sa snažnim osećajem krivice. No, u određenim situacijama može biti i obrnuto. Sve zavisi o tome kako naš organizam i hormoni deluju na određene emocije i životne situacije.

Simptomi da ste u depresiji:

  • Poremećen san, bilo da je u pitanju previše spavanja ili buđenje tokom noći i ranog jutra bez ikakvog razloga, s nemogućnošću da nastavite spavati.
  • Nedostatak koncentracije čak i kada ne radite nešto zahtevno, već samo čitate knjigu ili slično.
  • Osećaj beznađa i bespomoćnosti.
  • Čest osećaj iscrpljenosti i nedostatka energije.
  • Povećana netrepeljivost, manjak strpljenja i sklonost lakom uzmneiravanju i nervozi.
  • Promene u ishrani, bilo da se radi o povećanom apetitu ili gubitku volje za jelom.
  • Pomisao na to da život nije vredan truda znakovi su ozbiljne depresije.