Dermatolozi provode leto pod istim suncem kao i svi mi, ali nekako njihova koža uspeva da ostane čista i blistava tokom cele sezone, to je zato što oni tačno znaju pravila nege u ovom periodu.

 

Foto: Freepik

Olakšajte rutinu

“Tokom leta, generalno podsećam pacijente da baš kao i njihova garderoba, njihova rutina za negu kože mora da bude malo lakša”, kažu dermatolozi.

Vrućina i vlažnost opterećuju kožu pa je najbolje da sredstvo za čišćenje na bazi kreme ili ulja zamenite sa nekim u formi pene.

Dermatolozi kažu da izbacite dodatni sloj kreme

Da biste olakšali stvari, dermatolog preporučuje prelazak na kombinovanu kremu i kremu za sunčanje tokom leta.

Lagana krema sa SPF-om od 30 ili više može biti dovoljna za većinu ljudi. Kreme teže teksture mogu da dovedu do začepljenih pora, upala i akni, pogotovo ako imate masnu kožu.

Investirajte u kvalitetan serum sa vitaminom C

Vitamin C je odličan tokom cele godine, ali je još važnije tokom leta”, slažu se dermatolozi.

Vitamin C pomaže u sprečavanju hiperpigmentacije, poboljšava pojavu finih linija i pomaže kod proizvodnje kolagena. Nanesite nekoliko kapi na kožu između čišćenja i hidratantne kreme.

Piling je važan kažu dermatolozi

Ako imate masnu kožu, predlažu uključivanje više pilinga u rutinu nege, barem jednom nedeljno. Osim toga poželjna je povećana upotreba krema sa alfa-hidroksi kiseline (AHA) za otvaranje blokiranih pora i uklanjanje ulja koje dovode do akni.

Ne preterujte

Tuširajte se samo nekoliko minuta i to što hladnijom vodom. “Preterano tuširanje, ili tuširanje u vodi koja je prevruća, može da dovede do prekomernog sušenja vaše kože, što dovodi do upale, pa čak i do ekcema tokom leta”, kaže on.

Pobrinite se da vaša šminka nije komedogena

Obratite pažnju na oznake na proizvodima za šminku i zadržite samo one koje nisu komedogene. To je fensi reč za proizvod formulisan bez sastojaka za začepljenje pora. Podloga i puder neka budu na vodenoj bazi.

Ne zaboravite na hidrataciju

Hidratacija je uvek važna za našu kožu, a posebno tokom leta, saglasni su dermatolozi. Ukoliko unosite osam čaša vode dnevno, imaćete odlične rezultate kada je u pitanju koža. Hidratacija može da pomogne da se koža oporavi nakon opekotina od sunca.

Izvor: Stil.rs