Kako da znate da je vašem organizmu hitno potrebna detoksikacija? Pa, telo će vam “samo” reći, ali treba da pratite znake. Neki od simptoma po kojima nas organizam upozorava da je prenatrpan “otrovima” i da mu treba čišćenje su: nadutost, podočnjaci, neprijatan zadah, pojačan telesni miris, umor, letargija, problemi s koncentracijom, problemi s kožom…

 

www.freeimages.com
www.freeimages.com

Ukoliko u telo unosimo previše aditiva, masnoća, šećera i drugih štetnih materija, naš organizam mora da potroši mnogo energije kako bi se očistio od otrova.

Koliko god hrana bila neprijatelj telu, ona je njegov saveznik za zdravlje, dugovečnost i lepotu.

Ovo je jedan od delotvornih napitaka za detoksikaciju organizma, a najbolje ga je uzimati ujutru, na početku dana.

 

POTREBNO

  • jaje
  • kašika meda
  • polovina sveže isceđenog soka od limuna
  • šaka kornfleksa
  • 2 kašike šećera
  • 50 ml mleka

PRIPREMA

Sve sastojke, osim kornfleksa, stavite u blender i kratko promešajte na velikoj brzini kako bi napitak postao lagano kremast. Gotovi kremasti napitak ulijte u čašu i ukrasite kornfleksom.

DETOKSIKACIJA

Pre nego što sebi iscedite još jedan sok od nekoliko kilograma voća i povrća, ili se uputite u neku kliniku za irigaciju creva, treba da znate da proces detoksikacije vaš organizam obavlja potpuno sam, sa ili bez svih tih “pomagala”.

– Da budemo jasni: postoje dva tipa detoksikacije. Jedan je opravdan, drugi nije. Prvi je medicinsko lečenje ljudi obolelih od zavisnosti od narkotika koja im ugrožava život, a drugi reč koju koriste preduzetnici i šarlatani, kako bi vam prodali tretman, koji će tobože detoksikovati vaše telo od nagomilanih otrova- kaže Edzard Ernst, profesor komplementarne medicine Ekster univerziteta.

Kada bi se otrovi zaista gomilali u vašem telu na takav način da ne mogu da se izbace, kaže Ernst, bili biste ili mrtvi, ili bi vam bila potrebna ozbiljna medicinska intervencija.

– Zdravo telo ima bubrege, jetru, kožu, čak i pluća koja uklanjaju toksine dok mi razgovaramo-kaže on za britanski Guardian.

Pripremila: S. Vidović