Ukoliko se borite sa viškom kilograma i većim obimom u struku, predlažemo vam da ubacite ovu jednu namirnicu u ishranu. Veoma je važno da u svakodnevne aktivnosti uvrstite vežbanje kako biste se rešili viška kilograma, ali vam u tome mogu pomoći i pistaći.

 

Foto: Freepik

Pistaći su bogati vlaknima, mineralima i vitaminima B kompleksa, odlični su za pripremu obroka i pomoći će vam da duže budete siti. Ljudi koji su u svoju ishranu uveli pistaće smanjili su ukupan unos kalorija iz ugljenih hidrata, piše Daily Star. Oni su 20 odsto ukupnih kalorija dobijali od pistaća, 60 odsto su bili ugljeni hidrati, 15 odsto proteini i 25 odsto masti. Posle 6 meseci grupa koja je jela pistaće imala je 1,75cm manje obima u struku. Takođe, opao im je holesterol i šećer u krvi.

Pistaće možete da dodate u smutije ili u peciva, čorbe i supe, mešate ih sa jogurtom ili da ih jedete kao grickalicu.

Osim efekta na vaš struk pistaći imaju i zaista blagodetan zdravstveni efekat.

Zdravlje srca

Pistaći dokazano smanjuju LDL ili loš holesterol i povećavaju HDL ili dobar holesterol, nakon vrlo kratkog razdoblja konzumiranja. Bogate su antioksidansima, poput vitamina A i vitamina E. Takođe se bore protiv upale, štite krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Čak i vrlo malo uzimanje ovih orašastih plodova povećava nivo luteina.

Sprečava razvoj dijabetesa

Konzumiranje pistaća može sprečiti razvoj dijabetesa tipa 2. To je zato što je 60 posto preporučene dnevne vrednosti minerala fosfora sadržano u jednoj šoljici pistaća. Ne samo da fosfor razbija proteine u aminokiseline, takođe pomaže u toleranciji glukoze.

Zdrava krv

Pistaći su bogat izvor vitamina B6, koji je neophodan za proizvodnju hemoglobina, proteina odgovornog za dovođenje kiseonika do stanica.

Zdrav nervni sistem

Vitamin B6, kojim pistaći obiluju, ima uticaj i na nervni sistem. Vitamin B6 ima ključnu ulogu u stvaranju mijelina, izolacijske ovojnice oko živčanih vlakana koje omogućavaju optimalno slanje poruka između živaca. Takođe pridonosi sintezi serotonina, adrenalina i melatonina te aminokiselina koje smiruju prenos živčanih impulsa kroz živčani sistem.

Zdrave oči

Pistaći sadrže dve karotenoide kojih nema u većini ostalih orašastih plodova, lutein i zeaksantin. Oni deluju kao zaštitni antioksidansi braneći tkivo od slobodnih radikala. Povezani su sa smanjenim rizikom od razvoja senilne makularne degeneracije, koja je vodeći uzrok oštećenjima vida i stečene slepoće. Ubacite a u ishranu, nećete zažaliti.

Jača imunološki sistem

Vitamin B6 važan je i za imunološki sistem. Vitamin B6 pomaže i u održavanju zdravlja limfoidnih žlezda, kao što su timus, slezena i limfni čvorovi, osiguravajući proizvodnju belih krvnih stanica koje štite organizam od infekcija.

 

Izvor: Zdravaiprava