Zašto je dojenje važno? Tek rođene bebe, odmah od samog početka imaju refleks sisanja i gutanja. Svetska zdravstvena organizacija (WHO), kao i mnoge druge organizacije preporučuju dojenje, kao jedini, prirodni, način ishrane u prvih šest meseci života beba. U majčinom mleku su svi neophodni hranljivi sastojci i zato je ono najbolji izbor za početak života.

 

Foto: Pixabay
  • makronutrijenti ( proteini, masti, ugljenihidrati)
  • mikronutrijenti ( vitamini, minerali)
  • voda
  • kao i korisne bakterije, koje potpomažu varenje.

 

Nega grudi i bradavica

Ragade ili ispucale bradavice bolni su i neugodni pratilac dojenja posebno u prvim danima. Većini trudnica se još na samom početku trudnoće povećavaju grudi, šire se mlečne žlezde, usled čega se javlja osećaj bolnosti na dodir i nelagodnosti. Bradavice poprimaju tamniju boju, a areole se šire. U toku trudnoće treba redovno primenjivati nežnu masažu i izvlačenje bradavica posle tuširanja, uz primenu hranljive kreme.

Zašto Lipovit Breast Care?

  • zbog biokompatibilne formulacije čiji je satav i odnos sastojaka sličan sastavu lipida u zdravoj koži. Ovakva sličnost minimizira mogućnost pojave alergijskih reakcija
  • zbog visokog sadržaja jestivih biljnih sastojaka, što svedoči o prečišćenosti biolipida, te minimizira mogućnost iritacije osetljive kože majke i sluzokože usta bebe
  • zbog paropropusnog svojstva krema tj. emolira i hrani kožu a omogućava joj da diše
  • zbog visoke penetrabilnosti biolipida u kremu, što omogućava dubinsku regeneraciju, već posle sat vremena dojenje je moguće.

Zašto je majčino mleko najbolja hrana za bebu?

Majčino mleko sadrži sve što bebi treba u prvih šest meseci života – hranljive materije, minerale, vitamine, vodu, antitela – bukvalno sve! Majčino mleko poboljšava imunitet deteta, smanjuje šansu za nastajanje kasnijih bolesti u životu – alergije, astme, raznih vrsta infekcija, dijabetesa… Deca koja su sisala imaju manji rizik od razvijanja gojaznosti, ali i manju potrebu za protezama jer im se vilica bolje razvija, pa zubi kasnije bolje rastu.

Autor: magistar farmacije Dragoljub Pavlović, prehrambeno sanitarni inženjer