Dok ne progovore, BEBA priča očima, osmehom

Komunikacija majke i deteta počinje još u maminom stomaku, u intrauterinoj fazi. Dete osluškuje mamine pokrete, disanje, otkucaje srca, a majka oseća bebine pokrete i priča s njom. Međutim, za razvoj govorno-jezičnih sposobnosti odnosno govora, ključna je prva godina života.

Foto: Pixabay

Beba upija brojne zvukove iz okoline i vezuje se pre svega za glasove iz najbližeg okruženja. Glavnu ulogu u ostvarivanju komunikacije imaju roditelji koji kroz igru i jednostavne vežbice podstiču razvoj jezičkih veština.

U periodu do tri meseca ne treba očekivati da će beba ponoviti ono što radite. Bitno je, prema rečima logopeda Vanje Nikolić, da se uspostavi kontakt očima i da beba reaguje smeškom ili ispuštanjem glasova.

– U tom prvom periodu najvažnije je da oponašate zvukove koje beba proizvodi, zviždućete i šaljete joj tiše i glasnije poljupce ili joj brže i sporije izgovarate pojedine glasove. Ali, od samog rođenja potrebno je da što više pričate s detetom dok ga kupate, hranite, presvlačite… – ističe logoped.

U periodu od tri do šest meseci bebe reaguju na okolinu i na glas odraslih odgovaraju glasovima, kao da razgovaraju. Ovaj period je prelazna faza iz gukanja u brbljanje.

Od šest do devet meseci bitno je da uočite koje glasove dete već samo proizvodi kako bi vežbicama obogatili njegov vokabular novim glasovima kad želid a priča. Ne pričajte tiho i monotono, menjajte tempo i melodiju govora. Izgovarajte detetu razne slogove (ma-ma, la-la i sl.) uz pokret, bilo da mu oponašate pticu, dodajete igračku ili se igrate loptom. U ovom uzrastu preporučuju se zvučne igračke.

Poslednja tri meseca prve godine mnoga deca već znaju nekoliko reči. Imenujte predmete uz različite intonacije (upitna, uzvična i izjavna). Pri dodavanju loptom ili drugim igrama pričajte šta radite i podstičite ih da razumeju šta želite (npr. hvataj loptu, donesi mi knjigu, upali svetlo). Iznenadiće vas kojom brzinom uče.

Između 9. i 15. meseca javlja se prva reč sa značenjem i dete počinje da se aktivno služi govorom i jezikom.

Posle 18 meseci dete počinje da slaže prve rečenice i naglo proširuje rečnik sa oko 50 novih reči na mesec dana. Sa dve i po godine zna ih oko 1.000.

Related Posts

Akupunktura je lek za sterilitet

Akupunktura je lek za sterilitet

Da li je inteligencija nasledna?

Da li je inteligencija nasledna?

Vantelesna oplodnja nakon pandemije coronavirusa

Vantelesna oplodnja nakon pandemije coronavirusa

No Comments Yet

Leave a Reply