Ne postoji dovoljno priča ili anegdota koje bi živopisno i do tančina opisale tradicionalne odnosime između snaje i svekrve. Uz opasku da je najgore muškarcu kome “pripadaju” obe dame ovom temom bavili su se i istraživači Univerziteta u Nikoziji. Evo šta oni preporučuju: kako da pridobijete svekrvu?

 

picjumbo.com
picjumbo.com

Upoznali ste muškarca svojih snova, savršeno se slažete, ali nikako na zelenu granu s njegovom – mamom. Pokušavate joj se dopadnete, ali ona vas ne prihvata.

Ovim mukama je došao kraj jer je nauka umešala prste i pronašla najbolji način kako da od njegove mame napravite svoju prijateljicu.

– Imaginacija roditelja o tome kakvog partnera ili partnerku njihovo dete zaslužuje često je daleko od realnosti. Roditelji tada uz razne trikove pokušavaju da oteraju devojku ili mladića. Da bi izbegli tu situaciju, pojedinci uzvraćaju manipulacijom pokušavajući da promene mišljenje partnerovih roditelja. Koriste različite tehnike da ubede publiku da su oni savršen izbor- kaže jedan od učesnika istraživanja Menelaos Apostolou, profesor na grčkom Univerzitetu Nicosia.

Prema ispitivanju navika i roditelja i dece taktika “bez sukoba” u kojoj žena, odnosno muškarac izbegava da reaguje na negativne komentare i izbegava da daje sopstvene negativne komentare pokazala se kao najbolja. Naravno nije uvek lako da ovo sprovedete u delo, ali eto nauka tvrdi da ćete tako imati najviše uspeha.

S druge strane, najgore taktike su kada želite da se zbližite, kupujete poklone i pravite se da “gazite istu pedalu”. To je svakako nemoguće i samo kratkoročno može da pomogne. Istraživanje je pokazalo i kao veoma loš put da im se dopadnete da od partnera očekujete da on roditeljima objašnjava koliko ste vi kvalitetan izbor.

Na kraju, čak i da vaši odnosi ne idu glatko-ne sekirajte se. Svetu niko ne može da ugodi.

Pripremila: Mariota Vlaisavljević