Psi mogu pročitati naše emocije! Istraživači su otkrili da, kombinovanjem podataka iz različitih čula, psi formiraju apstraktne mentalne predstave pozitivnih i negativnih emocionalnih stanja kod ljudi.

 

Portrait of happy young couple in stylish clothes feeding dog outside
GraphicStock

Prethodna istraživanja dokazala su da psi mogu da razlikuju izraze lica. Međutim, to nije isto kao i prepoznavanje emocija, tvrdi doktor Kun Guo sa Univerziteta “Linkon”.

– Ovo je prvi empirijski eksperiment koji će pokazati da psi mogu da integrišu vizuelne informacije kako bi razumeli ili razlikovali ljudske emocije kao pseće emocije- otkrio je Kun za Rojters.

PREPOZNAJU EMOTIVNI SADRŽAJ LJUDSKOG GLASA

Eksperimente je izveo tim psihologa i stručnjaka za životinjsko ponašanje Univerziteta “Linkon” u Velikoj Britaniji, kao i Univerzitet u Sao Paolu, u Brazilu.

Određene slike i zvukove koji prenose pozitivne ili negativne emocionalne izraze su predstavili neobučenim domaćim psima.

– Koristili smo i portugalske i britanske pse, tako da nisu bili upoznati sa bilo kakvim rečima. Želeli smo da vidimo da li psi mogu da ocene emotivni sadržaj ljudskog glasa i da li će zaista prepoznati emocionalne informacije u njima- objasnila je Natalija de Souza Albukerki, student eksperimentalne psihologije.

Rezultati, objavljeni u časopisu “Royal Society journal Biology Letters”, nalaze da su psi značajno duže gledali izraze lica koja se poklapaju sa emocionalnim stanjem vokalizacije.

– Ono što smo otkrili je da kada psi čuju pozitivne zvukove duže gledaju u pozitivne izraze lica, kako ljudskih, tako i psećih. Kada su slušali negativne zvukove, duže bi gledali u negativna i ljuta lica- dodala je De Souza Albukerki.

Studija pokazuje da psi mogu integrisati dva različita izvora senzornih informacija u percepciji emocija kod ljudi i pasa. To znači da psi moraju imati sistem interne kategorizacije emocionalnih stanja.

Istraživači veruju da mogućnost kombinovanja emotivnih signala može biti svojstvena za pse. Kao veoma socijalne vrste, detektovanje emocija je moglo, tokom generacija unazad, da im pomogne u njihovom pripitomljavanju.

PAS RAZUME VAŠE REČI

Pas razume
GraphicStock

Nedavno naučno istraživanje potvrdilo je ono što vlasnici pasa već uveliko znaju: da njihovi ljubimci odlično razumeju smisao mnogih reči i to daleko bolje nego što se dosad mislilo.

U studiji objavljenoj u časopisu Plos One, naučnici sa Maks-Plank Instituta za evolutivnu antropologiju iz Lajpciga, navode da su pojedini psi čak kadri da prepoznaju simbole, što je osnova apstraktnog razmišljanja i procesa učenja govora.

Oni su testirali pet pasa od kojih je jedna ženka rase border koli po imenu Betsi, uspela da prepozna 300 predmeta koje joj je vlasnica pokazivala na slici.
Grupa nemačkih naučnika je pokrenula ovo istraživanje kako bi utvrdila koje su sposobnosti neophodne bi se razumela ljudska komunikacija.

Pripremila: Lidija Bratun