Svi obroci su važni, ali je doručak ipak najbitniji obrok u toku dana. Nakon buđenja, pred nama je naporan radni dan tokom kojeg ćemo morati da budemo fizički aktivni, a za to nam je neophodna energija. Ovo je šest predloga za zdrav i ukusan doručak za lep početak dana.

 

Dorucak
www.freeimages.com

LAGANI DORUČAK

Uzmite dva parčeta crnog hleba ili integralnu zemičke, na to stavite parče nemasnog sira i tanko parče ćureće šunke, pa sve “zasladite” sa nekoliko komada jabuke.

ŠARENI DORUČAK

Kajgana sa povrćem, parče crnog hleba sa celim semenkama, pola grejpfruta, 100 grama kozjeg sira i čaša mleka.

MEKSIČKI DORUČAK

Kajgana u tortilji, ajvar ili pinđur, parče parmezana i jedna mandarina.

NEOBIČNI DORUČAK

Umutite jaje i bananu, napravite kajganu od toga, a zatim sve pospite cimetom.

ŽITO, BADEMI I SUVE ŠLJIVE

Pet kašika žita kuvanog na vodi pomešajte sa desetak zrna sirovog badema i pet suvih šljiva, i sve to prelijte sa pola šolje nemasnog mleka.

OVSENA KAŠA

Kaša od ovsenih pahuljica sa komadićima sezonskog voća i sok od pomorandže.

LIMUN, ĐUMBIR I JABUKE ZA DOBRO JUTRO

GraphicStock

Ovaj zaista čudotvorni napitak, pomoći će vašem organizmu da izbaci sve toksine, podići će vaš imunitet, oporaviti probavni trakt i napuniti vas energijom. Ovo piće obiluje vitaminima A, B i C, pomaže vašoj jetri, obnavlja njen rad i čisti organizam. Posmatrajte ga kao gorivo koje će pomoći vašem telu da radi beprekorno tokom celog dana.

POTREBNO JE

  • 2 limuna
  • 4 jabuke
  • koren đumbira od 5 cm

PRIPREMA

Ogulite limun, jabuke i parče svežeg đumbira. Sve sastojke stavite u sokovnik i dobili ste ukusno piće. Slobodno ga razredite vodom jer je vrlo jako. Naravno, ako vam odgovara u tom obliku, slobodno ga konzumirajte odmah.

DORUČKUJTE ZA STOLOM, U MIRU I POLAKO

Jako je bitno da ne doručkujete s nogu, već kod kuće, polako i za stolom, i to nakon što uradite nekoliko vežbi istezanja. Ukoliko ujutru, izdvojite samo desetak minuta za doručak i neke lagane vežbice, tokom čitavog dana imaćete više snage, bićete raspoloženiji, efikasniji na poslu, a tako ćete sačuvati i svoju mladalačku energiju.

Autor: Lidija Bratun