Ona je jedna od onih žena koje uvek primetite. Njena kosa kao zaštitini znak, osmeh i stav nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. A ovo poslednje bilo je ključno da Dušica Kosačević (51) dva puta pobedi kancer. I da danas kaže da je sjajno, da uživa u druženju sa mamom i sestrom sa kojima bira rukavice koje će njen jedinac Nemanja da donese iz Amerike gde živi već tri godine. A Dušica se posebno raduje i što će konačno upoznati njegovu buduću suprugu Fernandu.

 

Dušica Kosačević, privatna arhiva
Dušica Kosačević, privatna arhiva

Osim što je žena neverovatne energije, lekari su potvrdili i da je jedan od “onih” izuzetnih pacijenata kada vera pomaže u ozdravljenju.

– Moja borba sa rakom dojke traje skoro 30 godina. Uz majku Milenu i sestru Snežanu prošla sam najstravičnije trenutke. Prvo se mama razbolela. Njoj su odstranjene prvo jedna, a zatim druga dojka. Smanjila se preko noći, sećam se kako je izgledala te 1987. posle prve operacije. Ali, bila je borac do kraja. Nismo mi od Milenice nasledile samo rak, već i nenormalan optimizam. Kasnije se razbolela sestra, onda ja. Na bolest sam oduvek gledala samo kao na naprijatnost koja će da prođe. Naša Milenica je u tome bila odličan primer. Često je umela da kaže i da je kriva što smo sestra i ja bolesne, ali ja sam joj više zahvalna na lekcijama kojima nas je naučila. To je nama pomoglo u svim neprilikama. A i da nije bilo njenog iskustva, sestra i ja se možda nikada ne bismo redovno kontrolisale i pratile svoje zdravstveno stanje – priča za portal “Zdrava i prava” Dušica.

 

 

SLUČAJNO, KAO PO PRAVILU

Dušica je slučajno na dojci napipala izraslinu veličine koštice kajsije. Ispostavilo se da je reč o malignom oboljenju, koje je, zahvaljujući ranom otkrivanju i brzoj reakciji, uspela da izleči.

– Ranije sam već operisala tumor, ali je bio dobroćudan. U novembru 2011. godine, tri meseca posle redovne kontrole, sasvim slučajno sam napipala izraslinu veličine koštice kajsije. Sledila sam se od straha. Otišla sam na pregled i po drugi put mi je dijagnostikovan tumor dojke. Operisali su me 9. januara 2012. godine, a operacija je bila tek početak. Čekale su me četiri ture hemoterapije, 30 zračenja, gomila lekova, gubitak kose…. U svemu tome nisam ni suzu pustila – priseća se Dušica, koja kao onkološki pacijent kaže da nikada nije imala probleme tokom oporavka. Sve vreme je radila, držala časove matematike i šetala svoje mezimce Arju (7) i Astru (10).

Jedina razlika je bila ta što više nije smela da ih šeta na povocu, već je kaiševe za šetnju vezivala oko struka. Pa onda ko zna koliko krugova oko Ade Huje.

 

Dušica i njena Milenica, privatna arhiva
Dušica i njena Milenica, privatna arhiva

DUŠICINA BORBA

Kada je sve prošlo, kosa je počela da raste, oporavak je bio uspešan, rezultati dobri… Tada je borba počela. Njen sin jedinac, Nemanja (31), apsolvent istorije, otputovao je u Ameriku.

Taj događaj bio je presudan da Dušica potraži pomoć. Više nije mogla da bude sama u svojoj bici i pristupila je Udruženju “Budimo zajedno”.

– Naučila sam da ne mogu uvek biti jaka i to više ne smatram svojom slabošću. U redu je da budem uplašena, tužna, dozvolila sam sebi da se plašim. Sve sam to naučila uz pomoć svojih drugarica iz Udruženja na psihoterapijskim grupama koje je vodila naša Sandra Janković Bjelac, psihoonkolog. Svima sam beskrajno zahvalna jer su me pripremile i osnažile da krenem u novi život. Sada sa svojim drugom Brankom radim u najlepšoj suvenirnici u Beogradu. Naučila sam da živim sama sa svoja dva psa, uživam u Nemanjinoj sreći, radujem se svakoj kontroli kad doktor kaže – sve je u redu i ne propuštam priliku da svoje pozitivno iskustvo podelim sa ženama koje trenutno prolaze kroz bolest – kaže u dahu ova hrabra žena.

 

 

 

 

 

 

 

graphicstock
graphicstock

NACIONALNI DAN

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke biće obeležen u nedelju 20. marta na Cvetnom trgu od 12 do 14 sati. U ovoj akciji građanima će biti podeljen edukativni materijal, a dobiće i informacije o važnosti preventivnih pregleda u ranom otkrivanju raka dojke, najavljeno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” – Kancelarije za skrining raka.

U obeležavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke uključiće se i Skupština Srbije, koja će biti osvetljena ružičastim svetlima.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u proseku svake godine se u Srbiji registruje oko 4.100 novih slučajeva žena svih uzrasta obolelih od različitih oblika malignih tumora dojke, dok oko 1.600 žena godišnje u Srbiji izgubi bitku sa ovom bolešću.

ROZE TRAKA ZA POČETAK PROLEĆA

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke proglašen je pre dve godine na inicijativu Fonda B92 i kompanije “Avon”, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Dušica Kosačević, privatna arhiva
Dušica Kosačević, privatna arhiva

PREVENTIVA JE KLJUČ

Dušica je prošla sve, od dijagnoze, operacije, hemioterapije i zračenja, i opadanja kose. Zato apeluje na sve žene da posle 20. godine redovno kontrolišu svoje dojke.

– Kada je počela da mi opada kosa, odlučila sam da se skroz ošišam. Obrijala sam celu glavu. Tako je moralo. Iako je bilo teško, nisam pala u depresiju, koristila sam lepe perike, koje sam dobila od žena koje su prošle kroz isto to. Nosila sam i marame i ešarpe na glavi. Oni koji su me u to vreme upoznali, mislili su da je to deo nekog imidža – priča Dušica, koja je nedavno učestvovala u projektu u okviru koga je donirala svoje crne lokne ženama koje trenutno vode bitku sa rakom.

 

Autor: Mariota Vlaisavljević