Upravo zato što u ovom desertu nema sastojaka osim vode i čokolade ukus je vrlo intenzivan. Osim toga, ovaj mus odličan je za sve koji paze na kilograme.

 

Blogerka An Reardon postavila je ovaj zanimljiv recept, a izazvao je oduševljenje jer se priprema samo od čokolade i vode.

POTREBNO JE

  • smesa 1 – 180 grama crne čokolade 60 ml vode + 70 ml hladne vode iz frižidera
  • smesa 2 – 180 grama mlečne čokolade, 60 ml vode + 60 ml hladne vode iz frižidera
  • smesa 3 – 180 grama bele čokolade, 60 ml vode + 40 ml hladne vode iz frižidera

PRIPREMA

Svaka vrsta čokolade otopi se u 60 ml vode u mikrotalasnoj na 30 sekundi. Ponovo se uključi mikrotalasna na 20 sekundi i opet promeša.

Potom se svaka smesa stavi u plastičnu vrećicu i zatvori i stavi u duboko zamrzavanje na sat vremena. Tako hladna se izmiksuje na velikoj brzini dok ne postane glatka i svetlija, a istovremeno se dodaje hladna voda iz frižidera. Na kraju se sipa u čašu u slojevima – crna čokolada, mlečna pa bela i ostavi u frižideru još pola sata.

Čokoladni mus je klasičan francuski desert od tamne čokolade, jaja, šećera i šlaga.

Ovaj  desert posvećen je svim ljubiteljima čokolade.

Izmislio ga je poznati umetnik Henri Toulouse Lautrec početkom 20-og veka. Prvo ga je zvao majonez od čokolade, ali na sreću se ime brzo promenilo u “mus od čokolade” ili na francuskom “mousse au chocolat”.

Kod pripreme je najvažnije strpljenje, a za puniji ukus i bolju konzistenciju preporučujemo korišćenje čokolade s visokim procentom kakaa. Osnovni recept uvek možete dodatno obogatiti i upotpuniti aromama ruma, konjaka, likera od narandže ili kafe.

S obzirom na njegovu popularnost, danas postoji mnogo verzija ove poslastice.