Ehinacea jača imunitet i čuva zdravlje! To je biljka iz porodice tratinčica koja se od davnina povezuje sa jačanjem imuniteta. Ehinacea se može kombinovati sa ostalim zdravim biljkama ili jednostavno redovno piti čaj napravljen samo od ove zdrave biljke.

 

Beautiful american cone flowers in close up, photographet at sunset
GraphicStock

Najbolji efekat postiže se kada se sa preparatima na bazi ehinacee počne sa prvim simptomima, recimo, gripa ili prehlade, odnosno pre nego što se bolest ispolji i razvije, jer se organizmu u tom trenutku pomaže da se odupre infekciji.

Ova biljka ima posebno izraženo antibakterijsko delovanje kod ubrzanog zarastanja rana i pomaže stvaranju vezivnog tkiva.

Leči infekcije grla, disajnih puteva, uha…

Ehinacea se pokazala delotvornom kod čestih infekcija koje se zaleče antibioticima, ali se ponovo vraćaju, kao što je u slučaju ponovljenih infekcija grla, disajnih puteva, uha…

Uspešna je i kod lečenja gingivitisa, odnosno upale desni, kao i kod paradontoze. Preporučuje se i za lečenje afti, gljivičnih infekcija usta i creva. Stimuliše jetru i bubrege u procesima detoksikacije, dok se u preventivnom smislu savetuje kod bronhitisa i oboljenja prostate.

Ehinacea je moćan antioksidans i deluje na kancerogene ćelije, odnosno uništava ih. Sa vitaminom C i propolisom ima sinergističko dejstvo, odnosno pojačava im dejstvo.

bahove esen fotke 1
GraphicStock

Koristite je osam nedelja u kontinuitetu

Ehinaceu ne bi trebalo da bude duže u upotrebi od osam nedelja u kontinuitetu, savetuju nemački stručnjaci. Ehinacea je biljka namenjena intenzivnoj i kratkoj terapiji.

Preporuke su da se kao prevencija koristi četiri do šest nedelja, i to najbolje u periodu godine kada su infekcije i prehlade najčešće.

U slučaju da infekcija već postoji, najbolje je da se koristi nedelju, dve u visokim dnevnim dozama.

Najveći broj ljudi ehinaceu može da koristi bez ikakvih ograničenja, ali postoje osobe kojima proizvodi na bazi ove biljke škode. Kod pacijenata s tuberkulozom, leukemijom, kolagenozom, multipla sklerozom i nekim autoimunim bolestima pojačana aktivnost obrambenog sistema može da pogorša tok bolesti.

ELIKSIR ZA JAČI IMUNITET

Pomešajte u većoj staklenoj tegli 100 grama suvih cvetova ehinacee, 50 g matičnjaka, 50 g propolisa i 500 ml sedamdesetoprocentnog alkohola. Zatvorite teglu i ostavite je na tamnom mestu 14 dana. Procedite sadržaj i čuvajte ga u dobro zatvorenoj flaši. Tri puta na dan uzimajte po trideset kapi.

PRIPREMA ČAJA OD EHINACEE

Za pripremu čaja uzeti 30 do 50 grama iseckanog korena biljke. Sve to staviti u litar kipuće vode da odstoji desetak minuta, a onda sipati u šolju i piti. Da bi se postigao željeni efekat u toku dana treba popiti tri do pet šolja ovog čaja.

Pet delova korena ehinacee dužine 2,5 cm staviti u lonac sa oko 500 ml vode i pustiti da krčka pola sata na tihoj vatri. Tako napravljen čaj pije se dva do tri puta dnevno.

Pripremila: Lidija Bratun