Čia je ekstremno moćna biljka jer je izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina, kalcijuma i antioksidanata. Izuzetno je korisna za ljude koji boluju od dijabetesa, ateroskleroze, celijakije, kao i za vegane, RAW vegane, vegetarijance i sve pobornike zdrave ishrane.

 

Čia Superfood
Čia “Superfood Srb”

Semenke čia potiču iz Meksika, a vuku korene iz doba civilizacija Maja i Asteka. Uzgoj ove superkulture rasprostanjen je u predelu centralne, kao i severnog dela Južne Amerike. Postoje tri sorte čie, a tu su crna, siva i bela. Na teritoriji Perua čia dostiže neprikosnoven nutritivni sastav.

Čia je neprevaziđen proizvod u cilju superzdrave ishrane, a uz to je ekstremno moćna biljka jer je izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina, kalcijuma i antioksidanata. Pored toga, odgovorna su baza ishrane za ljude koji boluju od dijabetesa, ateroskleroze, celijakije, kao i za vegane, RAW vegane, vegetarijance i sve pobornike zdravog načina ishrane i života uopšte.

ZAŠTO SU SEMENKE ČIE KORISNE

Ovaj proizvod sadrži ukupno 40 odsto vlakana od kojih su 90 odsto dijetetska, tipa Mucilago, koja čine čiu neprevaziđenom supernamirnicom! Ova vrsta vlakana su u stanju da apsorbuju deset puta više tečnosti od svoje težine, što čiu čini nenadmašnim probiotikom. Ova vlakna doprinose prirodno odloženoj resorpciji nutrijenata, što doprinosi efektnijoj ishrani, boljoj probavi i iskorišćenju namirnica koje konzumiramo uz čiu.

Kod dijabetičara se radi o odloženoj resorpciji šećera koji se unosi u obroku sa čiom, što obezbeđuje održavanje konstantnijeg nivoa glukoze u krvi. Kod sportista ta ista osobina doprinosi pravilnoj energetskoj raspodeli šećernog unosa tokom treninga ili povišene fizičke aktivnosti u trajanju od 90 minuta. Takva osobina čie je dar kod iskorišćenja većih količina vitamina i minerala koje unosimo kroz ishranu, a koje naš organizam nije u stanju instantno da apsorbuje.

pixabay.com
pixabay.com

ODLIČAN IZVOR PROTEINA

Proteinski je vrlo jaka namirnica, u svom sadržaju ima 20 odsto belančevina kojima ne manjka esencijalna amino-kiselina LIZIN, kao što je to slučaj kod žitarica, pirinča i drugih prirodnih izvora amino-kiselina. Manjak ove aminokiseline je jedan od uzroka raznih oboljenja kod ljudi koji izbegavaju da jedu meso.

Ova ekstremno moćna biljka obiluje masnim kiselinama, ima ih više od 30 odsto, ali u povoljnijem odnosu nego crvena riba ili bilo koja druga namirnica. Ove kiseline imaju jako protivupalno dejstvo, spuštaju trigliceride i podižu nivo HDL, štite srce i poboljšavaju njegov rad. Masne omega kiseline doprinose radu našeg mozga i odlično se odražavaju na našoj koži, a pomažu i da se izborimo sa depresijom i poremećajima raspoloženja.

SPAS ZA KRHKE KOSTI

Proizvodi "Superfood Srb"
Proizvodi “Superfood Srb”

U semenkama čia nalazi se velika količina lako apsorbujećeg kalcijuma, magnezijuma i fosfora, a ima sasvim dovoljno kalijuma i gvožđa. Za vegane/vegetarijance ovaj produkt je, jednostavno, nezamenljiv. Organizam u potpunosti apsorbuje kalcijum iz ovih organskih semenki pa problemi sa krhkim kostima, lošim noktima i kosom vrlo brzo nestaju.

Pošto ove semenke apsorbuju puno vode, odmah nakon što dospeju u želudac, kod čoveka se stvara osećaj sitosti. Konzumirati ih znači brzo i efikasno mršaviti bez štetnosti po zdravlje, jer u sebi sadrže sve neophodne vitamine i hranljive sastojke. Ove nenadmašne semenke sadrže veliku količinu raznih antioksidanata, koji doprinose mlađem izgledu nazavisno od godina, i zaštiti od infektivnih oboljenja. Vrlo je bogata folnom kiselinom koja je esencijalna kod lečenja visokog pritiska, srčanih bolesti, kao i u trudnoći.

„Superfood Srb“ nudi plodove iz Perua, a pored čie, proizvode i maku i kakao.

KAKO JE NAJBOLJE KONZUMIRATI ČIU

Može se uneti od 15 do 50 grama čie dnevno, to je količina semenki koja je najblagotvornija za organizam.
Semenke su neutralnog ukusa, mogu se dodavati svim jelima: čorbama, kašama, supama, jogurtu, varivima, posipati salate, praviti poslastice, puding…

POKLON TRI PAKOVANJA ČIE

Ako želite da dobijete na poklon pakovanje čie pišite nam danas (25. januar) od 10 časova na mejl zdravaiprava@gmail.com. Navedite ime i prezime, tačnu adresu i broj telefona. Pakovanje čie dobićete na kućnu adresu (vaš jedini trošak je poštarina od 150 dinara).

Požurite i srećno!

Pripremila: S. Gavrić