Majonez koji je mnogo zdraviji od kupovnog možete vrlo jednostavno i brzo sami napraviti! Ukus je fenomenalan, a pritom nema bojazni od štetnosti po organizam jer je potpuno zdrav i od prirodnih sastojaka.

 

pixabay.com

POTREBNO JE:

  • 100 grama indijskih oraha
  • 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja
  • ½ kašičice morske soli
  • malo seckane mirođije

PRIPREMA

Indijski orah potopite u vodu najmanje sat vremena. Nakon toga orah stavite u blender sa dve kašike maslinovog ulja i sa pola kašičice soli i malo vode, zavisno od toga koliko gustu smesu želite. Sve izmiksajte dva-tri minuta i dobili ste zdrav, biljni majonez. Na kraju ukrasite mirođijom. I indijski orah i maslinovo ulje spadaju u veoma zdrave namirnice neophodne ljudskom organizmu.

NAJVAŽNIJI SOS U FRANCUSKOJ KUHINJI

U kulinarstvu, majonez je gust, kremast sos, obično bele ili svetložute boje, koji se pravi i jede hladan. On predstavlja stabilnu emulziju povrćnog ulja dispergovanog u žumancetu jaja i začinjenog sokom limuna (koji pomaže emulziji) i često senfom. Ovaj namaz je jedan od najbitnijih sosova u klasičnoj francuskoj kuhinji, tako da je osnova za mnoge ostale sosove i prelive za salate.

MAJONEZ U KOSI

Ako želite da vaša kosa ponovo postane zdrava, svilenkasta i sjajna, obratite pažnju na maske s majonezom. One odlično ojačavaju kosu, čine je elastičnom, poboljšavaju njenu strukturu, a idealno su rešenje za one kojima sporo raste kosa.

Neophodno je znati da je za negu kose najbolji domaći majonez. Naravno, možete koristiti i onaj kupovni, ali u njegovom sastavu nema baš prirodnih, svežih i korisnih sastojaka.

Pripremila: L. B.