Crni mitiseri prosto izluđuju, pogotovo oni na nosu i licu. Čini vam se da svi bulje u njih i mogu ozbiljno da vam naruše samopouzdanje. Evo kako da se oslobodite mitisera za čas. Potrebni su vam samo limun, voda i so.

 

pixabay.com
pixabay.com

Mitiseri su zatvorene pore koje se uglavnom nalaze na licu (ali i na drugim mestima), a pojavljuju se zbog prekomernog lučenja lojnih žlezda, zbog bakterija, prašine… Upravo te nečistoće u porama u dodiru sa kiseonikom prave crne tačke koje nazivamo mitiserima.

POTREBNO JE

  • 1 supena kašika morske soli
  • 1/2 supene kašike soka od limuna
  • 1 kafena kašičica vode

PRIPREMA

Kada sakupite ova tri jednostavna sastojka, pomešajte ih u čaši i nanesite ih na lice i nos. Rešićete se mitisera.

Utrljavajte mešavinu u kožu kružnim pokretima, 2 do 4 minuta.

Očistite lice preparatom za čišćenje kože koji već koristite.

 

Miteseri ili komedoni su crne tačkice koje liče na zrno bibera utisnutog u kožu. Javljaju se najčešće na T zoni odnosno na čelu, nosu i bradi i nastaju kad koža luči mnogo sebuma zbog lojnih žlezdi koje su na tim mestima najgušće. Mitesere mogu da imaju i osobe sa suvom kožom.

Miteser takođe mogu izazvati i neki drugi razlozi, kao na primer višak hormona androgena, veoma toplo i vlažno vreme ili teška šminka koja ostavlja mastan film na licu.

Stručnjaci kažu da je nemoguće trajno ukloniti mitesera upravo zbog sebuma koji koža stalno luči, ali brižljivom negom može se mnogo učiniti.

Ovaj predlog pilinga ne radite češće od dva puta nedeljno. Trik pali ako ga koristite umereno.

Pripremila: M. V.