Sada i naučnici tvrde da mogu izvesno da predvide kakva je sudbina vaše veze sa partnerom. Nova studija je pokazala četiri različita obrasca ponašanja prema kojima se može otkriti sudbina različitih veza odnosno predvideti njihov ishod.

 

freeimages.net
freeimages.net

Studija je pratila odnos 36 nevenčanih parova u srednjim dvadesetim godinama i to u periodu od devet meseci.

Naučnik Brajan Ogolski sa Univerziteta u Illinoisu pratio je koliko su parovi predani jedno drugom, odnosno hoće li postojeća veza završiti brakom ili će se menjati tokom određenog vremena.

Učesnici istraživanja pokazali su da se njihova predanost u vezi koja bi mogla da rezultira brakom promenila u razdoblju od devet meseci s naznačenim datumima u periodu posmatranja, a zabeležene su promene što se tiče verovatnoće braka, kao i šta su konflikti i lične razlike.

Cilj studije bio je da se pronađu obrasce u vezama koji će otkriti njihovu sudbinu. Tokom istraživanja utvrđena su četiri obrasca predanosti u vezi: dramatičnost, partnerska fokusiranost, društvena uključenost i sklonost konfliktu.

DRAMATIČNI PAROVI

Dramatični parovi (34 odsto ispitanika) imaju mnogo uspona i padova i, za razliku od ostalih tipova, više vremena provodi odvojeno. Kako je zabeleženo u istraživanju, ovaj tip parova ima manju podršku porodice i prijatelja.

PARTNERSKI FOKUSIRANI

Partnerski fokusirani parovi (30 odsto ispitanika) vrednuju izabranog partnera više od svega ostalog. Promena u ovom tipu odnosa zavisi od zajednički provedenog vremena.

DRUŠTVENO UKLJUČENI

Društveno uključeni parovi (19 odsto ispitanika) su pod velikim uticajem interakcije na društvenim mrežama koja uključuje komunikaciju s prijateljima, ali doživljava malu varijabilnost.

KONFLIKTNI PAROVI

Konfliktni parovi (12 odsto ispitanika) bazira svoj odnos na sukobima. Njihov odnos karakteriše velik broj padova, bez strmih promena kao u slučaju dramatičnih parova.

freeimages.net
freeimages.net

Parovi koji pripadaju partnerski fokusiranom obrascu ponašanja pokazali su se najstabilnijim i najizglednijim parovima čija bi veza mogla da se završi brakom.

Oni koji pripadaju dramatičnom obrascu ponašanja najverovatnije će vezu okončati raskidom.

 

 

Izvor: www.tportal.hr