Plivanje, aerobik i tenis smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara. Naučnici iz Engleske i Škotske do ovog zaključka su došli proučavajući zdravlje i aktivnosti nešto više od 80.000 odraslih ljudi.

 

pixabay.com
pixabay.com

Naučnici su izveli ispitivanje i utvrdili da sportovi koji najviše smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara jesu plivanje, sportovi sa reketom i aerobik.

NAJMANJI RIZICI

U studiji su se analizirali podaci iz 11 zdravstvenih centara u Engleskoj i Škotskoj između 1994. i 2008. godine, koji su raspolagali informacijama o nešto više od 80.000 odraslih ljudi.

Fizičke aktivnosti kojima su se učesnici u istraživanju bavili su kućni poslovi, hodanje, trčanje, aerobik, gimnastika, biciklizam, plivanje, ples, ragbi, badminton, fudbal, tenis i skvoš.

pixabay.com
pixabay.com

U toku studije istraživači su ustanovili da je u poređenju sa ostalim sportovima, rizik za smrt od bilo kojeg uzroka bio za 47 odsto manji kod osoba koje su se bavile sportovima s reketom, 28 odsto kod plivača i 27 odsto kod ljubitelja aerobika.

DELOTVORNIJE OD LEKOVA

Kada je u pitanju smrt od srčanog ili moždanog udara, rizik za osobe u sportovima s reketom bio je 56 odsto manji, kod plivača 41 odsto , a kod onih koji su se bavili aerobikom 36 odsto.

Ali, stručnjaci naglašavaju da je svaka fizička aktivnost važna i mnogo delotvornija od lekova, i da ljudi ne bi trebalo da je zapostavljaju.

ZAŠTO JE TENIS DOBAR

Profesionalni treneri naglašavaju da teniseri imaju izdržljivost atletičara i snagu sprintera. Ovaj sport odličan je za fleksibilnost celog tela, za savršenu koordinaciju organizma, okretnost i održavanje gravitacije.

Pripremila: S. G.