Crveni kupus, koji je kod nas nepravedno zapostavljen, sadrži brojna lekovita svojsta i predstavlja pravu riznicu vitamina i menerala. Evo zašto crveni kupus odmah morate uvrstiti u svoju ishranu.

 

Pexels

Štiti od raka
Zahvaljujući obilju antioksidansa i antocijanina, crveni kupus smanjuje rizik od raka i ima snažna protivupalna svojstva.
Antioksidansi neutralizuju delovanje slobodnih radikala, koji, osim što ubrzavaju starenje, povećavaju rizik od raka i srčanih oboljenja.
Istraživanja ukazuju i da materije iz crvenog kupusa poznate pod nazivom indoli smanjuju tumor dojke kod žena. Vitamin A takođe dokazano smanjuje rizik od raka pluća.

Podstiče probavu, snižava pritisak i holesterol
Dijetalna vlakna pomažu radu creva i eliminaciji otpadnih materija iz organizma.
Crveni kupus snižava holesterol i krvni pritisak, pa bi ga trebalo što češće jesti, a to naročito važi za osobe koje boluju od hipertenzije i kojima preti rizik od začepljenja krvnih sudova.

Usporava starenje
Crveni kupus pokazao se kao pravi saveznik zdravlja mozga. Njegovom konzumacijom pomoći ćete moždanim funkcijama i smanjiti rizik od Alchajmera. Antocijanini iz crvenog kupusa smanjuju stvaranje plaka u mozgu, koji se dovodi u vezu s demencijom.

Čuva zdravlje očiju i kostiju
Vitamin A kojim obiluje crveni kupus snažno štiti vid i zdravlje očiju i smanjuje rizik od makularne degeneracije.
Ovaj vitamin takođe doprinosi zdravlju zuba, kostiju i vezivnog tkiva. Vitamin K iz crvenog kupusa čuva gustinu kostiju.
Crveni kupus takođe ublažava artritis i bolove u kostima i zglobovima.

Jača imunitet
Zahvaljujući velikoj količini C vitamina, crveni kupus vam može pomoći da ojačate odbranu svog telesnog sistema. Sa druge strane, njegovi antioksidanti pospešuju detoksikaciju tela i zarastanje rana.

Recept za sok od crvenog kupusa

Potrebno je
• 3 šljive (mogu zamrznute)
• ¼ glavice manjeg crvenog kupusa
• 1 koren cvekle
• 2 stabljike celera
• 1 pomorandža

Priprema
Izvadite koštice iz šljiva. Sve sastojke dobro operite. Očistite pomorandžu, kupus isecite što sitnije. Sastojke stavite u blender ili sokovnik i izmiksujte da dobijete sok.
Ovaj sok jako je dobar za želudac i probavni sistem, čisti bubrege i ceo organizam, snižava krvni pritisak i ima antikancerogeno dejstvo.