Evropski gradovi su fascinantni, lepi, moderni, a tradicionalni, puni istorijskih zanimljivosti i duha prohujalih vremena, a mi vam otkrivamo evropske prestonice za najluđi novogodišnji provod . Božić se dočekuje 24. decembra, stoga praznična atmosfera već početkom poslednjeg meseca u godini dostiže vrhunac. Gradski trgovi na kojima se nalaze klizališta i vašari, svetlucavo okićene ulice, izlozi koji mame raznovrsnom robom, prekrasno dekorisani kafići i restorani, oduševiće vas kud god da krenete.

 

Ako Novu godinu u Berlinu ne želite da dočekate na uličnim trgovima, raspitajte se za programe u operama, koncertnim dvoranama, pozorištima i kabareima
Ako Novu godinu u Berlinu ne želite da dočekate na uličnim trgovima, raspitajte se za programe u operama, koncertnim dvoranama, pozorištima i kabareima

Ako razmišljate da Novu godinu dočekate van naše zemlje, vreme je da počnete da razmišljate kuda da otputujete, a mi ćemo vam u tome pomoći. Nova godina u Berlinu, Beču, Rimu, Pragu, Londonu ili Parizu biće nesvakidašnje iskustvo i uspomena koje ćete se rado sećati u godinama koje dolaze. Dodatni razlog da posetite ove destinacije je i to što su poslednjih nekoliko godina ove evropske prestonice postale pristupačnije za naše turiste.

Berlin

Nova godina u Berlinu je nešto što treba iskusiti bar jednom u životu. Lokalci 31. decembra tradicionalno jedu domaće specijalitete, tope metal za sreću, toče se potoci alkoholnih pića. Veselo je i razuzdano.

Jedna od najvećih uličnih žurki nalazi se baš na ulicama Berlina. Svake godine pre ponoći u novogodišnjoj noći, na hiljade ljudi se tiska u razdaljini od dva kilometra, između Brandenburške kapije i Kolone pobede. Ovde ćete na tri pozornice čuti žive svirke bendova i nastupe DJ-eva, od pop muzike do klasike, dok lokalno stanovništvo i turisti uživaju u slavljeničkom raspoloženju. Šatri i štandova sa hranom i pićem ima mnogo. Program počinje u 18:30h, a ulaz na ovu proslavu Nove godine u Berlinu je potpuno besplatan, ali broj mesta je ograničen. Vatrometi u ponoć su spektakularni i ostaviće vas bez daha, a njih možete videti iz bilo kojeg kraja grada.

Ako Novu godinu u Berlinu ne želite da dočekate na uličnim trgovima, raspitajte se za programe u operama, koncertnim dvoranama, pozorištima i kabareima.

Jedna od najboljih žurki u gradu odvija se u starom skladištu Universal Osthafen Spreeterrassen. Zabava se odvija na dva sprata, u ritmovima house, R’n’B, disko, klasične i muzike ’80. i ’90. godina.

Nova godina u Berlinu ne bi bila to što jeste bez žurke u transformatoru, koja je jedna od najpoznatijih na svetu. The Umspannwerk transformator u blizini tv predajnika ima dve dance arene na dva sprata, a u ponoć vas očekuju famozni vatrometi na Alexanderplatzu.

Rim

Još jedno od fantastičnih mesta na kojem možete dočekati Novu godinu jeste okolina Rimskog Koloseuma. U ponudi su brojni restorani sa svečanim programima, a koncert se održava na Via dei Fori Imeriali, nakon kojeg naravno sledi vatromet
Još jedno od fantastičnih mesta na kojem možete dočekati Novu godinu jeste okolina Rimskog Koloseuma. U ponudi su brojni restorani sa svečanim programima, a koncert se održava na Via dei Fori Imeriali, nakon kojeg naravno sledi vatromet

Rim je fantastična destinacija za posetiti u svako doba godine, ali naročito je lep u vreme božićnih i novogodišnjih praznika. Prelepe crkve i trgovi okićeni su prazničnim dekoracijama, sa posebnim akcentom na božićne motive. Pre samog dočeka Nove godine možete posetiti božićnu pijacu na Navona trgu ili se diviti zapanjujućoj novogodišnjoj jelki na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.

Jedna od najpoznatijih tradicionalnih novogodišnjih zabava smeštena je u blizini Piazza del Popolo. Posetioci će uživati u ritmovima klasične i rok muzike, dok u ponoć sledi nezaobilazni grandiozni vatromet. Nakon nezaboravnog provoda, 1. Januara na trgu možete posmatrati cirkuske izvođače ili prošetati do crkve Santa Maria del Popolo, gde su izloženi prikazi Hristovog rođenja.

Popularno odredište za doček Nove godine u Rimu je Centro Storico, stara Rimska četvrt. Muzički koncert na otvorenom se održava do 23h, a nakon toga sledi fenomenalni vatromet. Svake godine italijanski predsednik poseti ovo mesto i svojim prisustvom uveliča slavlje svih prisutnih. Za ljubitelje klasične muzike preporučujemo novogodišnji koncert opere u bazilici San Paolo Fuori le Mura.

Bilo da ste religiozni ili ne, poseta Vatikanu u vreme novogodišnjih praznika izvanredno je iskustvo. Bazilika Svetog Petra i istoimeni trg prepuni su ljudi, održava se svečani koncerti i obraćanje pape svim pristutnima.

Još jedno od fantastičnih mesta na kojem možete dočekati Novu godinu jeste okolina Rimskog Koloseuma. U ponudi su brojni restorani sa svečanim programima, a koncert se održava na Via dei Fori Imeriali, nakon kojeg naravno sledi vatromet.

Prag

Prag je jedan od urbanih centara Evrope, koji mnogi turisti biraju kao svoju destinaciju kada dođe vreme da se isprati stara, a dočeka Nova godina. Ponuda u Pragu je zbilja široka.

Prag je jedan od urbanih centara Evrope, koji mnogi turisti biraju kao svoju destinaciju kada dođe vreme da se isprati stara, a dočeka Nova godina
Prag je jedan od urbanih centara Evrope, koji mnogi turisti biraju kao svoju destinaciju kada dođe vreme da se isprati stara, a dočeka Nova godina

Jedno od najpopularnijih mesta, parti institucija, je Pub Crawl. Dobra muzika, dobra pića, poklon boca šampanjca za svaki sto, usijana atmosfera u srcu grada, nedaleko od Čarlsovog mosta osiguraće nezaboravan provod.

U Pragu ćete videti obilje vatrometa u ponoć, ali zanimljivo je da se pravi spektakl održava 1. januara u Letna Parku. Duž reke Vltave nalazi se obilje restorana i barova koji će pružiti predivan pogled na zvanični vatromet grada, a ako ste avanturističkog duha posetite i tvrđavu Vysehrad s koje se pruža prekrasan pogled na staro jezgro grada. Ako ste pomišljali da Novu godinu dočekate na vodi, u Pragu se održavaju i zabave na reci, tzv. „river parties“.

Zabave na brodu su takođe opcija – Jazz Cruise i Party Boat. Mesta morate rezervisati na vreme, jer se rasprodaju u rekordnom roku. Brodovi krstare rekom za Novu godinu već 15 godina, a koliko je provod na njima dobar, uverite se i sami – uvek se traži karta više. Dobra hrana, muzika, nastupi DJ-eva, zapanjujući pogled na svetla grada i vatromet u ponoć, sve to i još mnogo više, očekuje vas u zlatnom Pragu.