U fitoterapiji postoji osam najboljih biljki za ženske boljke! Po izboru travara to su žalfija, kantarion, virak, macina trava, virak, matičnjak, neven, hajdučka trava i kopriva. Ove biljke, osim etarskih ulja, sadrže i druge sastojke koji pomažu da se ženske tegobe lakše prebole, a najčešće i da potpuno nestanu.

 

Zalfija
www.freeimages.com

ŽALFIJA (KADULJA)

Iako je dobro poznata kao lek za upalu grla i krvarenje desni, žalfija ima mnogo širu primenu.

Žalfija ima adstringirajuća, antiseptična i antibakterijska svojstva, pa osim toga što je korisna kod problema disajnih organa, pomaže i kod probavnih tegoba, čireva, rana, bolova i grčeva unutrašnjih organa. To je prava ženska biljka, o čemu govori i poslovica: “Tamo gde raste žalfija, gospodari žena”.

 

KANTARION (GOSPINA TRAVA)

Biljka cveta u letnjem periodu i tada se i bere. Suši se u hladu, u tankom sloju, na prozračnom mestu. Ginekolozi savetuju upotrebu tampona natopljenih kantarionovim uljem za lečenje određenih vaginalnih i cervikalnih upalnih procesa. Pre upotrebe treba se posavetovati sa lekarom.

VIRAK (VRKUTA)

Virak ili vrkuta pomaže kod gotovo svih ženskih bolesti, od bolnih i neredovnih menstruacija, belog pranja, spuštene materice i povreda materice do upala praćenih sekretom. Ova biljka jača zidove materice, te zato, osim što štiti od pobačaja, olakšava porođaj, ublažava simptome klimaksa. Preporučuje se i trudnicama. Kažu, valja utoliti žeđ čajem od vrkute barem jednom dnevno već od trećeg meseca trudnoće. Mnoge žene je smatraju svojom zaštitnicom jer važi za univerzalni lek protiv svih ženskih bolesti. Travari tvrde i da može da spreči mogućnost ispadanja materice. Ukoliko dođe do toga, preporučuje se čaj od sveže ubrane vrkute. Pije se četiri puta dnevno, ali lagano, gutljaj po gutljaj.

Caj
www.freeimages.com

MACINA TRAVA (OČAJNICA)

Macina trava se od davnina koristi za lečenje neplodnosti. U narodu je zovu i očajnica, što slikovito opisuje muke žena koje su davno očajavale jer nisu mogle da postanu majke.

Ona normalizuje lučenje polnih hormona i uravnotežuje hormonalni ciklus, što je preduslov uredne trudnoće. Pomaže kod menstrualnih tegoba i niza ženskih bolesti. Čaj od macine trave pravi se tako što se dve kašičice ove biljke preliju sa dva i po decilitra vrele vode i procede posle tri do pet minuta. Savetuje se uzimanje od tri do pet šoljica na dan.

MATIČNJAK ILI PČELINJA TRAVA

Matičnjak je višegodišnja medonosna, začinska i lekovita biljka iz porodice usnatica.

Blagotvorno dejstvo matičnjaka poznato je odavno, još od starih Grka i Rimljana. Vekovima se ova biljka sa svojstvima tonika prepisivala u slučajevima problema sa nervima, a koristila se i u lečenju ženskih bolesti, uključujući neplodnost i neredovni menstrualni ciklus.

Neven
www.freeimages.com

NEVEN ILI ŽUTELJ

Čaj od nevena se koristi kod tegoba u klimakterijumu i menstrualnih bolova. Neven postoji u više vrsta a svaka od njih je podjednako lekovita. U narodnoj medicini se skuplja i koristi list, stabljika i cvet. Treba ga brati u toku dana dok sija sunce jer tad je lekovitost nevena najveća.

HAJDUČKA TRAVA (STOLISNIK)

Hajdučka trava je odlična biljka za lečenje menstrualnih tegoba i prekomernog krvarenja. Čaj korisno deluje i leči ispucale ruke i bolne bradavice kod dojilja.

Hajdučku travu sve žene treba da koriste bar jednom dnevno. Pomaže kod svih tegoba vezanih za menstruaciju, i kad je obilna i kad je oskudna, i ublažava grčeve materice. Daje neverovatne rezultate u klimaksu. Dovoljno je da se pije dva puta dnevno u gutljajima, i tegobe menopauze će nestati. Kašičicu hajdučke trave prelijte šoljom vrele vode, ostavite da odstoji oko 10 minuta, a onda procedite. Nemojte piti više od dve šolje dnevno.

KOPRIVA (ŽARA)

Kopriva je svima nama poznata po listovima koji “žare” kada ih dodirnemo, a jedna je od najlekovitijih biljaka. Najčešće se koriste list i koren koprive. Za žene je kopriva odličan kod jakog krvarenja i neredovne menstruacije, povećava količinu mleka tokom dojenja i jača tokom klimakterijuma.

Pripremila: Lidija Bratun