Čudotvorna svojstva gljive kombuha i u našem narodu od davnina su poznata. Naši stari znali su šta ona sve leči, a sa sve većom popularnošću zdrave ishrane ona se danas ponovo “vraća u modu”.

 

Gljiva Kombuha; Printskrin youtube
Gljiva Kombuha; Printskrin youtube

Kombuha čaj povoljno utiče na rad žlezda, ubrzava cirkulaciju, stimuliše metabolizam, a samim tim i mršavljenje, snižava krvni pritisak, šećer i holesterol. On pomaže i kod reumatizma i artritisa jer olakšava pokretljivost zglobova, reguliše rad želuca, jetre i bubrega. Blagotvorno deluje kod kožnih oboljenja, kostobolje, arterioskleroze. Čaj od kombuhe dobar je i kod zatvora, snižava ureju u krvi, ublažava stres i nesanicu, povećava imunitet, pročišćava organizam…

NAPRAVITE SAMI KOMBUHU

Probajte sami da napravite kombuhu, a evo i kako:

Posle ceđenja prevrelog grožđa za vino u kominu dodati dosta obične vode i malo šećera. Posudu ne poklapati nego ostaviti nedelju dana da tako odstoji. Na taj način će se vinski kvasac iz komine sjediniti sa sirćetnim bakterijama iz vazduha i formiraće svetlo braon, sluzavi, pokrivač. I to je sve – kombuha je napravljena, a vremenom će uz pravilno održavanje da raste i razmnožava se.

Gljiva se može koristiti sve dok je svetle boje. Kada počne da tamni, treba je baciti i nastaviti sa novonastalim mladim gljivama.

RECEPT ZA ČAJ

POTREBNO JE

  • 1 litar ključale vode
  • 2 kašikice bilo koje biljne mešavine za čaj
  • 4 velike kašike sećera
  • gljiva kombuha

PRIPREMA

U litar ključale vode spustiti dve kašikice bilo koje biljne mešavine za čaj (najbolje zeleni čaj). Ostaviti da odstoji oko 15 minuta, pa procediti. Dodati četiri velike kašike sećera i promešati. Nakon toga obavezno ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi. Pripremiti čistu staklenu posudu (nikako metalnu) i u nju sipati ohlađen čaj. Tek tada spustiti u čaj gljivu kombuhu.

Ukoliko se kombuha napitak priprema prvi put, od tek nastale kombuhe, u čaj dodati i tečnost koja je nastala zajedno sa njom. Za svaki naredni put potrebno je sačuvati nešto tečnosti od predhodnog napitka i dodati ga u novi (oko 10 odsto od ukupne količine novog napitka).

Kombuha napitak treba da je blagog ukusa. Preterano jak i kiseo napitak može imati štetno dejstvo na ljudski organizam. Nakon toga, plasticnom kašikom (nikako metalnom) izvaditi kombuhu iz posude, malo je oprati hladnom vodom i tako je spremna za pripremu novog napitka.

Dobijen kombuha čaj sipati u staklene flaše i dobro zatvoriti. Piti tri puta dnevno po jednu manju šolju i to ujutru na prazan stomak, zatim posle ručka, pa uveče neposredno pre spavanja.

PRODUŽAVA ŽIVOTNI VEK

Čaj od kombuhe vekovima se koristi u azijskim zamljama. Istočni narodi veruju da može vratiti mladost, krepkost i produžiti životni vek. Poznavaoci naglašavaju da narodi koji svakodnevno piju po dva i po decilitra čaja od kombuhe nemaju bore na licu, ni druge vidljive znake starenja, kao što su seda kosa ili staračke pege po rukama.

Pripremila: S. Gavrić