Žene koje u mladosti muku muče sa viškom kilograma, u poznim godinama češće obolevaju od različitih oblika karcinoma, naročito tumora dojke. Zato izbegnite da budete gojazni, jer će vam manjak kilograma sigurno doneti bolej opšte stanje organizma.

 

Foto: Freepik

Žene koje u mladosti muku muče sa viškom kilograma, u poznim godinama češće obolevaju od različitih oblika karcinoma, naročito tumora dojke, zaključili su stručnjaci sa američkog Nacionalnog instituta za rak.

Do toga su došli na osnovu istraživanja, koje je obuhvatilo oko 100.000 dama u periodu menopauze.

Ispitanice su odgovarale na pitanja koliko su imale kilograma u 18 i 35 godina, ali i posle 50. rođendana. Ispostavilo se da žene, koje su se ugojile 20 do 30 kg, rizikuju 1,5 puta više da obole od raka dojke u odnosu na one koje imaju istu kilažu kao u mladosti.

Hormon estrogen je jedan od glavnih krivaca za tumor dojke, a proizvodi se u masnim ćelijama. Kod gojaznih žena njegova koncentracija je očigledno veća. Ipak, neophodno je da se rasvetle još neke, do sada nejasne veze, između načina ishrane i oboljevanja od raka – naglasila je Džudit En, član istraživačkog tima.

Gojaznost je hronična bolest, koja se ispoljava prekomernim nakupljanjem masti u organizmu i povećanjem telesne  težine.

Prvobitno smatrana samo za estetski problem, sada se zna da gojazni ljudi imaju ozbiljne zdravstvene probleme. Kao najčešće komplikacije javljaju se  povišene masnoće u krvi, bubrežne bolesti, arterioskleroza, povišen krvni pritisak, ostećenje srca i krvnih sudova, dijabetes, pa čak i veća učestalost izvesnih malignih oboljenja.

Gojaznost kao faktor rizika

Gojaznosti je još uvek najstariji i najučestaliji metaboločki poremećaj kod čoveka. U drugoj polovini prošlog veka došlo je do velikih promena u ishrani. Sa ishrane koja je bila bogata biljnim vlaknima prešlo se na ishranu bogatu zasićenim mastima što podrazumeva kaloričnu ishranu zasnovanu na životinjskim namirnicama.

Istovremeno sa ovim promenama došlo je i do promena u načinu i stilu života koje se odrazilo u vidu smanjenja fizičke aktivnosti. Sve ovo zajedno dovelo je do pojave gojaznosti. Gojazne osobe se često osećaju diskriminisano naročito u zapadnom svestu, iako je u prošlosti gojaznost bila smatrana kao simbol bogatstva i plodnosti što je i danas slučaj u nekim delovima svesta. Ispoljava se prekomernim nakupljanjem masti u organizmu i povećanejm telesne težine. Povećanje telesne težine za 10% i više označava se kao gojaznost.

Pripremila: M.Vlaisavljević