Homeopatija je najbolji prijatelj našoj deci. Svaki roditelj nastoji da svom detetu pruži  zdravo i bezbrižno detinjstvo, a kada je bolesno – da mu obezbedi najbolji lek. Zbog toga im savetujem da biraju homeopatiju jer ona pospešuje sve funkcije dečjeg organizma, neškodljiva je i potpuno prirodna metoda lečenja koja uspešno rešava mnoge zdravstvene tegobe, kaže dr Srboljub Stajić, specijalista pedijatrije i homeopata iz Ordinacije “Pedijatrija Stajić” u Beogradu. Pitali smo doktora Stajića zašto homeopatija treba da bude naš izbor…

Koje zdravstvene tegobe kod dece lečite homeopatijom?

– Najčešći problemi koji muče decu i roditelje su prehlade sa povišenim temperaturama, upale grla, nicanje zubića, kolike, nadimanja, zatvor, mučnine, dijareje, nesanica i uznemirenost, oslabljen imunitet, kao i alergije sa svojim manifestacijama koje upravo homeopatija vrlo efikasno sprečava i leči.

Homeopatija može da pomogne kod gotovo svih bolesti u dečjem dobu, bilo kao osnovni način lečenja bilo kao pomoćni, kada podržava druge medicinske metode.

Koje homeopatske lekove preporučujete?

U Srbiji postoje gotovi lekovi iz palate “Mama Natura” koje roditelji mogu da kupe u apoteci, a koje im preporučujem na osnovu višegodišnjeg iskustva. U svojoj praksi se sam s njima sreo još pre šest, sedam godina. To su kompleksni homeopatski lekovi koji su sastavljeni od kombinacije pojedinačnih homeopatskih aktivnih sastojaka, pa su delotvorni u lečenju pojedinačnih bolesti, a postoje i konstutitivni homeopatski lekovi.

Šta su prednosti homeopatskih lekova?

– Kompleksni homeopatski lekovi mogu se koristiti u terapiji akutnih stanja, kao i u dugoročnoj terapiji hroničnih bolesti. Dobra strana homeopatije je to što svaki roditelj zna da svom detetu ne daje nikakvu hemiju, već lek koji mu ne šteti ni na koji način. Jedna od bitnih prednosti homeopatskih lekova je i ta, što ih mogu bezbedno koristiti trudnice i bebe od prvog dana života.

I ono što je najvažnije – ovi lekovi podstiču organizam da se svim svojim raspoloživim sredstvima izbori sa virusima. Zavisno od senzitivnosti imamo veliki procenat izlečenja, ali i mogućnost prevencije.

Ovo je period respiratornih infekcija. Kako homeopatija može da pomogne?

Kod akutnih virusnih infekicija „Influcid“ daje odlične rezultate. Posle 3.500 preporuka mogu slobodno da kažem da ne postoji bolji antivirusni lek u Srbiji. U sezoni respiratornih infekcija i gripa može da se daje i preventivno zato što priprema organizam za borbu s virusima.

Kako roditelji reaguju kada im preporučite homeopatski lek? Da li su dovoljno edukovani o svim prednostima ovakvog načina lečenja?

– Sve je više majki koje shvataju da postoji prirodniji način lečenja od onoga na koji su navikle i spremne su da poslušaju moj savet. Očevi su ti koji češće prave problem, ali i oni, nakon što im objasnim sve prednosti u lečenju homeopatijom, drugačije gledaju na to. Ono što je karakteristično za srbiju jeste da imamo dosta prirodnih lekova, čajeva i biljnih preparata, tako da se otpor prema homeopatskim lekovima koji su napravljeni od prirodnih i bioloških supstanci u sve većoj meri smanjuje.

Homeopatija je priznat metod lečenja u Srbiji

Homeopatski lekovi su vrlo efikasni i može da ih koristi cela porodica. U Srbiji je još od 2006. godine homeopatija zvanično priznata kao komplementarna medicina, što znači da može da bude dodatak klasičnom medicinskom lečenju, gde jedan sistem ne isključuje drugi, već zajedničkim snagama i sredstvima pomažu boljem rešavanju zdravstvenih tegoba. Homeopatski lekovi su u današnje vreme neophodni jer po prirodi stvari mi živimo jedan stresan period, a stres, kao i uslovi življenja (voda, vazduh, hrana) utiču na naš organizam. Zato je našem organizmu neophodan podsticaj da očuva i poboljša imunitet.