Homeopatija nas leči na jedan celovit, prirodan i nežan način. Zato me je ovaj holistički metod lečenja opčinio onog trenutka kada sam se uverila u sve njegove prednosti, kaže dr Ivana Veljović, specijalista pedijatrije i homeopata.

 

Ivana Veljović, specijalista pedijatrije i homeopata
Ivana Veljović, specijalista pedijatrije i homeopata

Za portal „ Zdrava i prava“ doktorka Ivana otkriva gde se prvi put srela sa homeopatijom, koja je prednost ovog načina lečenja u odnosu na druge, šta je homeopatski lek, kako on deluje na ljudski organizam…

“Moj prvi susret sa homeopatijom desio se sasvim slučajno 2009. godine, u potrazi za zaposlenjem, u homeopatskoj i pedijatrijskoj ordinaciji „Medical trust” dr Srđane Bolbođevski, koja jedan od pionira  homeopatije u Srbiji. Imala sam tu sreću da prva saznanja o homeopatiji steknem baš od nje i na tome sam joj beskrajno zahvalna”.

Bilo je sumnje na početku u delotvornost homeopatije?

Kao i svaki lekar konvencionalne medicine, imala sam veliku sumnju u delotvornost bilo kog vida lečenja koji nije konvencionalna medicina. I pored sumnjičavosti,  želela sam da upoznam ovaj vid lečenja i taj proces upoznavanja je počeo uz rad kod dr Bolbodevski. Prvo sam sedela sa strane, slušala i gledala.

A onda se sve promenilo?

Od prvog dana sam bila oduševljena pristupom lečenja, načinom sagledavanja pacijenta, delotvornošću lekova kao i mnogim drugim pozitivnim efektima, koje izučavajući klasičnu medicinu, nisam mogla ni da pretpostavim da su mogući.

Najupečatljiviji utisak bio je celovitost lečenja osobe na jedan prirodan i nežan način, bez neželjenih dejstava i razmišljanja o kontraindikacijama, što je meni kao lekaru to tada bilo nezamislivo. Oduševljena homeopatijom, upisala sam i završila četvorogodišnju školu homeopatije „CKH belgijskog centra za klasičnu i naprednu homeopatiju’’ pri  školi „Hahnemann“ u Novom Sadu.

Potom ste se odlučili za specijalizaciju iz pedijatrije?

Nakon završene Škole za homeopatiju, završila sam specijalizaciju iz pedijatrije da bih mogla da lečim i decu. Pedijatrija mi je donela veliku sigurnost i podršku u radu sa decom jer su te dve veštine potpuno komplementarne i za mene neodvojive, tako da danas ne bih mogla da zamislim praktikovanje homeopatije bez veština i znanja iz oblasti pedijatrije i obrnuto.

Homeopatija predstavlja holistički metod lečenja
Homeopatija predstavlja holistički metod lečenja

Šta je homeopatija?

Homeopatija predstavlja holistički metod lečenja, što bi značilo da se propisivanje homeopatskog leka radi na osnovu fizičkog, emotivnog i mentalnog stanja i leči osobu u celini. Ova metoda je stara više od dva veka i danas se veoma uspešno primenjuje širom sveta, potpuno ravnopravno sa alopatskom tj. klasičnom medicinom. Utemeljitelj ovog sistema je nemački lekar Samjuel Haneman koji je otkrio da se „slično sličnim leči“.

Šta bi to značilo u praksi?

Na primer, znamo da nam oči suze i peku  dok sečemo luk. To su tipični simptomi alergije na polen, pa će dete koje pati od nje i ima ovakve simptome pečenja i suzenja, dobiti homeopatsko sredstvo napravljeno od crnog luka- Alium cepu.

Šta je homeopatski lek?

Sve što nađemo u pririodi  može da bude homeopatski lek i može dovesti do izlečenja pod uslovom da je adekvatno odabrano i pripremljeno. Postupak spravljanja lekova je specifičan po tome što krajnji produkt tj. lek ne sadrži materijalnu dozu izvora leka, već samo energiju. Ovo se postiže tzv. potenciranjem supstance, odnosno serijskim razblaživanjem supstance u vodi. Materija se ispira, a energija ostaje sačuvana u vodi, a opšte je poznato a naučno dokazano da voda pamti.

Dakle, ovi lekovi su potpuno bezbedni?

Ovakav način pripreme omogućava široku i krajnje bezbednu primenu homepatskih lekova. Mogu ih koristiti svi, čak i trudnice, novoronđenčad i deca. Primenjuju se uspešno i u lečenju životinja i kod tretiranja biljaka. Pošto su homeopatski lekovi „oslobođeni” materijalne doze ne metabolišu preko jetre, ni bubrega – nemaju propratnih neželjena dejstva kao ni kontraindikacije.

Kako homeopatsko sredstvo deluje na organizam deteta?

Homeopatija je vid energetske medicine i apsolutno ima svoje obrazloženje i potporu i u svetu nauke. Iz fizike nam je poznato da su naša tela zapravo veoma gusta energetska polja i imaju svoju prezentaciju kako u materijalnom tako i u energetskom smislu. Oštećenje energetskog polja vodi u bolest dok uravnotežen energetski obrazac smanjuje verovatnoću za razboljevanjem.

A šta nas razboljeva tj. šta narušava naše energetsko polje?

To su uglavnom negativne emocije kao što su strah, tuga, ljutnja, bes. Emocije su isto energetski zapis koji kad je dovoljno jak i traje može da menja našu uravnoteženu matricu i ona „gubi’’ tu uravnoteženost i mi se razbolimo.