U trudnoći, svaka buduća mama ima određene tegobe.  Jedan od efikasnih načina da sebi olakšate mučnine, glavobolje i druge simptome koji nagoveštavaju da se vaše telo menja i sprema za dolazak bebe su homeopatski preparati. Ove godine Svetska nedelja homepatije posvećena je upravo budućim mamama.

 

Foto: Pixabay

Mnogi ginekolozi prihvataju i podržavaju homeopatsko lečenje, pa se ono koristi kao potpuniji pristup u održavanju zdravlja trudnice i bebe.

Strahovi i anksioznost

Jedan od najvećih izazova sa kojim se suočavaju buduće mame u trudnoći su – strahovi. Da li je sve u redu sa bebom, kako će proći porođaj samo su neka od pitanja.

Strah od porođaja je normalan, ali ako se još i povećava tokom trudnoće, praćen stresom i teskobom, ako trudnici nedostaje razumevanje partnera ili ima negativan stav i negativno mišljenje o porođaju sve to može uzrokovati komplikacije.

Takođe, svaka trudnica treba da zna i da su njena osećanja tesno povezana sa bebinim, pa se nervosa prenosi i na dete. Zato je važno racionalno o svemu razmisliti i otkriti uzrok strahova.

Pomoć homeopatije

Veliku pomoć na mentalnom, fizičkom i emotivnom nivou mogu da pruže homeopatski lekovi.

Oni na prirodan način jačaju prirodnu sklonost tela ka samoizlečenju i jača obrambene snage organizma, uravnotežuje i leči.

 

Homeopatija je vrsta alternativne medicine koja se upotrebljava već više od 200 godina.

Danas je uključena u nacionalni sistem lečenja Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Indije.

Osnovno načelo homeopatije je ”slično se sličnim leči”, što znači da supstanca koja izaziva određene simptome kod zdrave osobe može da leči bolest koja ima iste simptome kada se osoba razboli.

Sigurno i za trudnice

Homeopatske mešavine  u terapijskim dozama u trudnoći ne stvaraju neželjene pojave. Dobijaju se iz prirodnih materijala iz biljnog, životinjskog i mineralnog sveta, jednostavno se koriste.

Foto: Pixabay

Šta može da pomogne?

ARNICA – lek broj jedan za bilo koju traumu, može da se koristi neposredno pre porođaja. Pomaže kod porođaja, olakšava trudove. Dobar je i za žene iscrpljene od porođaja.

BELLIS PERENNIS – preporučuje se u slučaju kada trudnica porođaj doživi kao duboku traumu, uzima se posle carskog reza. Služi kao lek u trudnoći kada je ženi teško da hoda zbog napora abdominalnih mišića.

PULSATILLA – uzima se kod traume odvajanja od deteta odmah nakon rođenja, služi kao lek za okretanje bebe ako je okrenuta na noge prema dole.

APIS – kod sklonosti ka pobačaju u ranim mesecima trudnoće, isto kao i lek SABINA.

STAPHISAGRIA – uzima se ako je obavljena epiziotomija.

PYROGENIUM – lek koji može da učini čudo ako je u materici ostao deo posteljice.

GRAPHITES – koristi se protiv ragada, odnosno pukotina na bradavicama kod dojenja.

Od 10. do 16. aprila traje obeležavanje Svetske nedelje homeopatije u organizaciji Svetske organizacije za podizanje svesti o homeopatiji.

U više od 40 zemalja sveta organizuje se niz zanimljivih intervjua, predavanja, deljenje materijala i širenje svesti o ovoj grani alternativne medicine.

Ove 2018. godine Svetska nedelja se organizuje  po 14. put i posvećena je upravo trudnicama.

Homeopatija je 2007. i kod nas priznata kao zakonska metoda lečenja.

 

Sepia, Colchicum i Tabacum služe kao pomoć prilikom jutarnjih mučnina koje se kod nekih žena javljaju u prva tri meseca trudnoće.

Nux vomica je takođe lek protiv mučnina, i pravi od vrste oraha. Pomaže i kod ostalih trudničih tegoba: zatvora, umora, malaksalosti, a vrlo je efikasan i kod glavobolje i migrena.

Belladonna se koristi kod problema sa bešikom i urinarnim infekcijama, a pomaže i kod visoke temperature trudnica.

A za novorođenče? Postoje efikasni preparati “Mama Natura” koje takođe možete bezbedno da koristite:

Colikind – protiv grčeva i nadimanja kod beba ­

Dentokind– protiv bolnog nicanja zubića ­

Immunokind – jača imuni sistem dece sa čestim respiratornim infekcijama ­

I još nekoliko različitih preparata za dečje tegobe koje možete kupiti u  apotekama.