Nemačka je poznata kao kolevka homeopatije, a fabrika “Dojče homeopatiše union” (DHU) u nemačkom gradu Karlsruhe je najstariji proizvođač homeopatskih lekova u Evropi. Nemci u homeopatiju veruju više nego u klasičnu medicinu, pa je čak polovina građana koristi za lečenje. Za osnovne, svakodnevne tegobe oni se prvo obraćaju homeopati. Evo kako homeopatski lekovi, iz nemačke bašte stižu pravo u srpske apoteke.

 

DHU naslovna
foto: DHU

Zdravstveno osiguranje u Nemačkoj pokriva i troškove homeopatskog lečenja, a nakon što smo posetili DHU fabriku bilo nam je jasno i zašto je tako. Ozbiljnost sa kojom se tamo prave homeopatski lekovi, ostavlja bez daha.

“STAFORT”, MIRISNI CVETNI RAJ

Biljke od kojih se u DHU spravljaju homeopatski lekovi stižu iz organske botaničke bašte “Stafort” koja je tridesetak kilometara udaljena od fabrike.

“Stafort” zaista liči na mirisni cvetni raj. Na njenim poljima, u tri velike staklene bašte, raste više od 3.000 različitih biljnih vrsta iz svih delova sveta. Ovo, po mnogo čemu jedinstveno mesto, postoji skoro tri decenije i prostire se na oko 30 hektara. Biljke se u “Stafortu” gaje prema uslovima organske proizvodnje, bez pomoći hemije, pestricida, insekticida, herbicida…

– Homeopatska bašta u “Stafortu” ima staklenike sa normalnom, subtropskom i mediteranskom klimom. Tu na jednom mestu, razdvojeni samo staklenim zidom, zajedno rastu različite vrste kaktusa, aloe vera, banane, drvo kakoa, cimeta i kafe, veliki broj mediteranskih biljaka, lavanda, ruzmarin, masline, ali i biljke sa naših livada kao što su ljutić, pelin i maslačak – objašnjava za portal “Zdrava i prava” Marija Krivačić, direktorka marketinga u “Alpen Farmi” kompaniji koja je na srpsko tržište donela fantastične DHU homeopatske lekove za razne zdravstvene tegobe.

I zaista, tu u “Stafortu”, u srcu Nemačke, na trenutak vam se učini da ste zalutali u Provansu, da biste već u sledećem stakleniku pomislili da ste usred Afrike.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Botaničke bašte „Stafort“, Foto, Privatna arhiva

Masline koje tamo rastu ne razlikuju se ni po čemu od onih na Sredozemlju. Tu je i žuti jasmin od koga se pravi lek protiv gripa, kamilica koja pomaže kod nicanja zubića, ehinacea koja se u homeopatiji koristi za jačanje imuniteta, dok je kora banane odličan lek za bradavice…

– Ovde se svaka biljka bere u određeno vreme, kada su njena svojstva najlekovitija. Biljni materijal se sa polja “Staforta” nosi direktno u fabriku. Tamo se od njega spravljaju biljni ekstrakti, a od njih tablete, kreme i rastvori za nekoliko hiljada različitih homeopatskih lekova od kojih se neki prodaju i u našim apotekama – kaže naša sagovornica.

POTPUNO PRIRODNI LEKOVI

Tokom obilaska “Staforta” i fabrike DHU naučili smo da homeopatski lekovi mogu biti biljnog i mineralnog porekla, da su efikasni i da se razlikuju od klasičnih lekova po tome što nemaju neželjenih dejstava jer su napravljeni isključivo od prirodnih sastojaka. Zato homeopatske lekove mogu koristiti i deca od prve nedelje života.

foto: Zoran Sinko
foto: Zoran Sinko

Homeopatija počiva na principu “da se slično se sličnim leči”. Za homeopatu su svi simptomi bolesti posledica neravnoteže unutar celog organizma, pa on kaže da leči pacijenta a ne bolest.

I u našim apotekama prodaju se homeopatski lekovi spravljeni od biljaka poniklih u čudesnom “Stafortu” – lek protiv alergijske kijavice, protiv upale grla, za upaljene sinuse, za grčeve kod beba, protiv gripa, za jačanje imuniteta, kod bolnog nicanja zubića, kod dečje hiperaktivnosti…

 

Iako prava istorija homeopatije počinje pre oko 200 godina radovima i delom osnivača homeopatije Samjuela Hanemana, osnovi homeopatskog razmišljanja mogu se naći još u vreme Hipokrata.

Autor: Lidija Bratun