Sve veći problem stereliteta kod mladih, ukazuje na ozbiljan disbalans hormona i problem s kojim se danas suočavaju podjednako i muškarci i žene. Hormoni i ishrana – tema je radionice koju će držati uskoro Danijela Pantić Conić.

 

Foto: Pixabay

Pre samo 20 ili 50 godina, situacija nije bila ovoliko zabrinjavajuća, te se moramo zapitati šta se promenilo. Da li smo se promenili mi ili naš način života?

Da li je narušena prirodna veza koju čine hormoni i ishrana? Zašto su nam se hormoni toliko promenili?

U odnosu na pedesete prošlog veka, sve se promenilo. I hormoni i ishrana, kao i naša hrana, način života… Doktori će verovatno, najpre svaliti krivicu na stres i brz način života.Činjenica je da ima i toga. No, kada je dobra osnova, a to znači kada nam je telo čisto i zdravo, mnogo manje smo podložni stresu.

Ako su nekada žene rađale po četvoro i više dece, zašto danas sve više ima porodica bez dece, iako bi oni veoma želeli da imaju decu? Šta je to što nas kvari i čini slabim?

Pre svega, loša ili pogrešna ishrana, razni toksini koje unosimo u sebe.

Kome je namenjena radionica „Hormoni i ishrana“?

Radionica je namenjena svima koji imaju disbalans hormona, problem sa štitastom žlezdom, lošu cirkulaciju i varenje, dijabetes tip 2…

Kako se menifestuje disbalans hormona? Ako ne znate da prepoznate simptome, možda će vam ovo pomoći. Kod žene to je, najpre nemogućnost začeća, neredovan ciklus, loše varenje i pražnjenje debelog creva, obilne i bolne menstriacije, kao i disfunkcija štitaste žlezde, oticanje tela…

Kako znamo da su hormoni u disbalansu kod muškaraca? Pojava stereliteta je posledica disbalansa, a simptomi mogu biti: varijacije u težini, nagli gubitak kose, disfunkcija štitaste žlezde i dijabetes tip 2. Zapravo, dijabetes je uzrok disbalansu hormona.

Piše: Danijela Pantić Conić